Primul proiect major pe care țara noastră l-ar putea avea printr-o finanțare în sistem de parteneriat public-privat (PPP) este cel de construire a Spitalului Regional Brașov.
Pe tema analizei diverselor scenarii de finanțare au fost purtate discuții între specialiștii de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și cei de la Ministerul Finanțelor.
Concluzia reprezentanților ministerului a fost că Brașov are un proiect matur și poate fi luat în calcul pentru a deveni primul PPP funcțional din România.
”Miza proiectului nostru, din punctul de vedere al Ministerului de Finanțe, nu este doar construirea unui spital modern pentru Brașov, Covasna și Harghita, ci și validarea mecanismului PPP în dezvoltarea de proiecte mari în România”, a spus primarul Allen Coliban.
Pentru a se putea trece la etapa de licitație pentru stabilirea partenerului care să fie responsabil de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului este necesar ca Guvernul să adopte o hotărâre prin care să fie aprobată construirea acestui spital.
În vederea adoptării acestei hotărâri de Guvern, primarul Allen Coliban a inițiat o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului, dar și cu parlamentarii de Brașov, cărora le-a cerut sprijinul pentru ca Guvernul să aprobe această investiție, cel mai mare proiect al Brașovului după ’89.
Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 de secții, 77 de specialități, 972 de paturi – din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 pentru spitalizarea de zi.
Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Interes mare din partea constructorilor pentru un contract rutier de peste 12 mil euro
Termenul estimat pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:
* clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
* parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
* clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
* parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
* parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar să fie aprobată hotărârea de guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația.
Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor.
În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.