Urare An Nou 2024

Primul contract de finantare pentru reabilitarea drumurilor, semnat de ADR Centru

A fost semnat primul contract din cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027 prin care se finanțează reabilitarea unui tronson de drum județean.

Finanțarea de peste  210 milioane lei a fost acordată pentru reabilitarea și modernizarea DJ750C: Sălciua de Sus (DN 75) – Dealu Caselor – Valea Largă – Vale în Jos – Ponor – Râmeț – Valea Mănăstirii – Geoagiu de Sus – Stremț – Teiuș (DN 1).

Drumul județean DJ750C, propus spre reabilitare cu fonduri în valoare totală de peste 42 milioane euro, din care suma nerambursabilă solicitată este de peste 23,3 milioane euro.

Acesta străbate zona Munților Apuseni și face legătura între localitățile de pe Valea Arieșului, pornind din DN75 în comuna Sălciua și finalizându-se în orașul Teiuș, la intersecția cu DN1.

Traseul său este format din două tronsoane cu o lungime totală de 38,093 km, între care se află interpus un sector de cca 12,4 km din DJ107I, recent reabilitat.

Documentaţia tehnico-economică indică faptul că valoarea totală a investiției este de 210.304.219 lei, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 118.876.222 lei, din care 116.498.697 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă din Bugetul FEDR și Bugetul de Stat al României.

Diferența o reprezintă contribuția Consiliului Județean Alba la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului.

Beneficiarul estimează că durata derulării întregii investiției este de 36 luni, până în august 2027.

Proiectul de Reabilitare si modernizare a drumului județean DJ750C cuprinde lucrări pentru realizarea de 11 stații noi de autobuz, toate prevăzute cu alveolă și trecere de pietoni iluminate cu led fotovoltaic, amplasarea a două stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, crearea a opt segmente de aliniamente de arbori si arbuști situate de-a lungul celor două tronsoane de drum, amplasarea de indicatoare rutiere noi, înlocuirea parapetului existent și amplasarea de parapet suplimentar, pentru completarea celui existent.

Vor fi amenajate platforme de încrucișare pentru autovehicule în zonele de drum îngustat, piste de biciclete și se reface integral semnalizarea orizontală și verticală a drumului, fiind realizate marcaje longitudinale, transversale și diverse alte lucrări.

Drumul care va fi modernizat traversează parțial arii naturale protejate și Situri Natura 2000, în zonă fiind 7 rezervații naturale, între care cele mai cunoscute sunt: Cheile Geogelului, Vânătarele Ponorului și Cheile Râmețului.

Întregul areal este bogat în monumente istorice: biserici de lemn, situri arheologice, muzee etnografice și abundă de evenimente culturale prin care sunt valorificate tradițiile și obiceiuri populare din Munții Apuseni.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus