Oferte locuri de munca top

Primăria Oradea vrea să împiedice vânzarea pe componente a CET II

cet2Primăria Oradea a înaintat Ministerului Economiei o scrisoare prin care a solicitat anularea anunțului de vânzare a activului pe bunuri componenta CET II. De asemenea municipalitatea cerea inițierea unor proceduri de negociere cu asocierea Municipiul Oradea- Electrocentrale Grup SA București pentru preluarea activului CET II.

Conform explicațiilor date de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, de această măsură a fost nevoie deoarece în data de 20 octombrie 2014 s-a lansat un nou anunț de vânzare a activului societății, care nu impune un preț de pornire, permiţându-se posibilitatea vânzării pe bunuri componente ale activului. Astfel, prin noua formă a anunțului se ignoră condițiile de mediu care grevează halda de cenușă și riscurile privind vânzarea pe componente.

Activul CET II este format din două componente: un activ de 50,16 ha, din care 45,3 ha ocupate de construcții, care oferă posibilitatea unei valorificări prin dezmembrarea în scopul vânzării a părților metalice din construcții iar apoi prin valorificarea terenului, precum și un activ cu sarcini, care constă într-o haldă de cenușă și una cu zgură, cu o suprafață de 92 de hectare. Haldele de cenușă și zgură ridică probleme majore de mediu prin poluarea cu particule de zgură și cenușă a aerului din zonele din vecinătate.

Astfel, pentru a proteja mediul înconjurător, Primăria Oradea a făcut demersuri pentru a prelua acest activ prin solicitarea în anul 2012-2013 a trasferului activului în proprietatea publică a administrației locale, iar după declararea stării de faliment a SC Termoelectrica SA în anul 2014, s-a solicitat de asemenea preluarea activului de către asocierea formată din Municipiul Oradea și Electrocentrale Grup SA București. Acest demers însă a fost blocat prin anunțarea noii proceduri de vânzare a activului.

Ilie Bolojan a precizat:
„Considerăm că această formulă ar rezolva atât o problemă de dezvoltare a municipiului – deoarece vom putea avea un amplasament nou – şi de asemenea ar rezolva și o problemă de mediu. Astfel, am notificat atât ministerul cât și firma de insolvență că Primăria Oradea nu va emite autorizații de construcţie sau de desființare/demolare fără realizarea unui plan integrat de regenerare a zonei afectată de activ, fapt prevăzut în noul plan Urbanistic General al municipiului Oradea, în așa fel încât să nu rămânem cu o nouă bombă ecologică pe teritoriul Oradiei. Sper că Ministerul Economiei va lua o decizie rațională în această problemă și va lua în considerare demersurile făcute de Primăria Oradea.”

Etichete:
Sus