Solplanet x AeroFix

Preturile terenurilor pentru dezvoltari logistice si industriale

Pentru terenurile pretabile dezvoltărilor de tip industrial/logistic, cele mai mari prețuri sunt în Cluj-Napoca, București zona de Nord – Est (noua intrare în București din zona Stefăneștii de Jos), București zona de Est și București zona de Vest, susține Laurențiu Badea, managing partner al Dunwell.

El spune că prețurile solicitate în Cluj, pentru astfel de terenuri variază între 45 euro/mp și pot ajunge, chiar depăși, 65-75 euro/mp.

„Clujul este un hub foarte important din punct de vedere logistic, iar poziția geografică îl face foarte atractiv. Forța de muncă foarte bine calificată este un alt avantaj, iar un element diferențiator al Clujului este dat de relief, care limitează dezvoltarea unor noi zone și, astfel, crearea unei potențiale concurențe. Din acest motiv, prețurile din zona Cluj sunt la un nivel foarte ridicat, iar dezvoltatorii de parcuri logistice analizează cu atenție o investiție aici, unde prețurile terenurilor depășesc 40 euro/mp.  Acesta este și motivul pentru care Florești, Apahida și Jucu sunt printre cele mai atractive și căutate zone din vecinătatea Clujului”, a adăugat Laurențiu Badea.

  Topul orașelor cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale

Cluj-Napoca, București, Sibiu, Timișoara și Craiova sunt orașele cu cele mai ridicate prețuri când vine vorba de achiziția unui teren ce vizează o viitoare dezvoltare industrială, potrivit datelor Dunwell,

În Cluj-Napoca, zona Florești, prețurile terenurilor variază între 50-60 euro/mp, în Apahida – 60-70 euro/mp, în timp ce la Jucu, prețurile cerute variază între 35-40 euro/mp.

În București, zona de Nord-Est (Ștefăneștii de Jos), prețurile terenurilor pornesc de la 30 euro/mp și pot ajunge și la 60 euro/mp, în zona de Nord-Vest (Chitila-Rudeni) – 30-40 euro/mp, în zona de Est (25-35 euro/mp), în timp ce în zona de Vest, cea mai aglomerată zonă în dezvoltări industriale din România, terenurile se tranzacţionează cu 20-25 euro/mp.

În Sibiu, prețurile terenurilor variază între 25-30 euro/mp, în timp ce în Timișoara și Craiova terenurile se tranzacționează la prețuri cuprinse între 20-25 euro/mp.

Andrei Moraru, head of land development în cadrul Dunwell, afirmă că dezvoltatorii sunt în căutarea unor terenuri de minimum 100.000 mp în oraşele principale, respectiv minimum 50.000 mp în oraşele secundare.

„Cele mai căutate terenuri sunt cele aflate în zonele cu acces rapid către infrastructura rutieră, zonele prevăzute în planurile urbanistice generale (PUG) cu destinaţie logistică sau industrială. Sunt dezvoltatori care caută foste platforme industriale pentru a le converti în parcuri industriale moderne. Oraşele secundare sunt în principal huburi logistice de tip «pick-up point», astfel că cel mai important criteriu îl reprezintă infrastructura rutieră, iar dezvoltatorii vor dori să achiziţioneze un teren aflat la ieşirea din oraş, dar cu acces direct în drumul expres sau autostradă”, a mai punctat Andrei Moraru.

 

 

Citiți și:

Blocuri cu 10 si 20 etaje, in pregatire, in Capitala

Ansamblu de vile, in apropierea Bucurestiului

Viitoare parcari supraetajate

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2019

Sus