Preturile petrolului s-au stabilizat, influentate de surplusul preconizat

Prețurile petrolului s-au stabilizat marți, după ce au scăzut în ultimele două sesiuni, pe măsură ce investitorii au rămas precauți în contextul așteptărilor privind un surplus de ofertă și o cerere slabă, ignorând agitația campaniei prezidențiale din SUA, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în septembrie au crescut cu 11 cenți, ajungând la 82,51 dolari pe baril. Petrolul american West Texas Intermediate cu livrare în septembrie a crescut cu 5 cenți, ajungând la 78,45 dolari pe baril.

Piața a ignorat în mare măsură decizia președintelui american Joe Biden de a renunța la candidatura sa și de a o susține pe vicepreședintele Kamala Harris.

Analiștii de la Citi au declarat că nu cred ca Harris ori candidatul republican Donald Trump să promoveze politici care să afecteze semnificativ operațiunile de petrol și gaze.

Orice creștere a prețurilor petrolului a fost mai degrabă cauzată de consolidarea pieței și activităților de cumpărare, a spus Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova, citat de Reuters.

„Orice slăbire suplimentară a semnalelor de cerere, combinată cu o rezoluție în Gaza, ar putea duce la o scădere suplimentară a prețurilor petrolului”, a spus Sachdeva, adăugând că o creștere a stocurilor din SUA săptămâna trecută ar fi un semn al cererii diminuate.

Un sondaj preliminar Reuters a șase analiști a estimat că stocurile de țiței din SUA au scăzut, în medie, cu 2,5 milioane de barili în săptămâna până la 19 iulie, în timp ce stocurile de benzină probabil au scăzut cu 500.000 de barili.

Piața urmărește, de asemenea, evoluțiile din Rusia. Rafinăria de petrol Tuapse, cea mai mare de la Marea Neagră, a fost avariată într-un atac major cu drone ucrainene care a provocat un incendiu, au declarat luni oficialii ruși, deși amploarea daunelor nu a fost imediat clară.

„Alte atacuri asupra capacității de rafinare a Rusiei ar susține prețurile din cauza producției mai scăzute, și ar fi oarecum negative pentru țiței, deoarece ar crește disponibilitatea de țiței pentru export,” au spus analiștii de piață de la ING.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus