Prețurile petrolului s-au stabilizat luni, după creșteri de 6% săptămâna trecută, în contextul tensiunilor tot mai mari dintre puterile occidentale și marii producători de petrol, Rusia și Iran, care au intensificat temerile privind întreruperile în aprovizionare, scrie Reuters.
Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut cu 0,34%, sau 26 de cenți, până la 74,91 dolari pe baril la 09:31 GMT, în timp ce contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,49%, sau 35 de cenți, până la 70,89 dolari pe baril.
Ambele contracte au înregistrat săptămâna trecută cele mai mari câștiguri săptămânale de la sfârșitul lunii septembrie, după ce Rusia a lansat o rachetă hipersonică asupra Ucrainei, ca avertisment către Statele Unite și Marea Britanie, în urma atacurilor Kievului asupra Rusiei.
„Probabilitatea retragerii unor livrări iraniene a crescut, în urma sancționării Iranului pentru programul său nuclear, iar acordul regimului de a purta discuții sugerează că SUA vor aplica sancțiuni – ceea ce ar putea elimina aproximativ 1 milion de barili pe zi din aprovizionare”, a spus analistul Ashley Kelty de la Panmure Liberum, citat de Reuters.
Ministerul de Externe al Iranului a declarat duminică că, pe 29 noiembrie, va purta discuții cu trei puteri europene cu privire la programul său nuclear.
Piețele sunt așteptate să evolueze în această săptămână, în anticiparea întâlnirii OPEC+ din 1 decembrie, unde grupul ar putea menține reducerile producției de petrol pentru o perioadă mai lungă din cauza cererii slabe.
Investitorii au fost, de asemenea, concentrați pe creșterea cererii de petrol brut în China.
Importurile de petrol ale Chinei și-au revenit în noiembrie, pe măsură ce prețurile mai scăzute au atras cererea pentru stocare.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024