Prețurile petrolului au rămas aproape neschimbate vineri, fiind pe cale să încheie săptămâna în scădere. Aceasta după ce revizuirile descendente ale datelor privind ocuparea forței de muncă din SUA au ridicat îngrijorări legate de cerere, iar discuțiile reluate pentru un armistițiu în Gaza au atenuat temerile legate de întreruperea aprovizionării, transmite Reuters.
Atât contractele futures pentru țițeiul Brent, cât și pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 10 cenți, sau 0,1% fiecare.
Contractele futures pentru Brent, care au scăzut cu aproximativ 3% în această săptămână, erau la 77,32 dolari pe baril, iar WTI, care a pierdut aproape 5%, era la 73,11 dolari.
Ambele repere au atins în această săptămână cel mai scăzut nivel de la începutul anului curent, după ce guvernul SUA a redus drastic estimarea privind locurile de muncă create de angajatori în țară anul acesta, până în martie.
Estimarea a declanșat îngrijorări cu privire la o potențială recesiune în SUA care ar putea afecta cererea în cea mai mare națiune consumatoare de petrol. Dar, unii analiști spun că aceasta este o reacție exagerată la revizuirea datelor privind locurile de muncă.
Datele recente din China, cel mai mare importator de petrol, au indicat o economie în dificultate și o scădere a cererii de petrol din partea rafinăriilor.
O reînnoire a eforturilor pentru un armistițiu în Gaza între Israel și Hamas a contribuit, de asemenea, la atenuarea îngrijorărilor legate de aprovizionare.
Delegațiile din SUA și Israel au început joi o nouă rundă de întâlniri la Cairo pentru a rezolva divergențele privind o propunere de armistițiu. „Piața continuă să urmărească următoarea mișcare a OPEC. Grupul a anunțat mai devreme în acest an că intenționează să crească producția în trimestrul IV. Cu toate acestea, prețurile rămân scăzute. Acest lucru ar putea duce la amânarea acestor planuri pentru a susține prețurile”, au spus analiștii de la ANZ, citați de Reuters.