Prețurile petrolului au scăzut de la maximele atinse în ultimele săptămâni, pe măsură ce investitorii au realizat profituri, așteptând totodată reuniunea de săptămâna aceasta a Fed, banca centrală a Statelor Unite, pentru indicii legate de reduceri ale ratelor dobânzii, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, scăderile au fost limitate de temerile privind eventualele întreruperi de aprovizionare în cazul unor noi sancțiuni americane impuse marilor furnizori, precum Rusia și Iran.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,4%, ajungând la 74,20 dolari pe baril, după ce vineri au închis la cel mai înalt nivel din 22 noiembrie.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,5%, la 70,93 dolari pe baril, după ce în sesiunea anterioară a atins cel mai ridicat nivel de închidere din 7 noiembrie.
„După creșterea de +6% de săptămâna trecută și având în vedere că petrolul se tranzacționează aproape de limitele superioare ale intervalului recent, asistăm, cel mai probabil, la o ușoară realizare de profituri,” a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG, citat de Reuters.
Prețurile petrolului au fost susținute săptămâna trecută de noile sancțiuni impuse de Uniunea Europeană asupra petrolului rusesc și de așteptările privind sancțiuni mai dure asupra exporturilor de petrol iranian, a adăugat acesta.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat pentru Reuters că Statele Unite analizează noi sancțiuni împotriva flotei „dark fleet” de tancuri petroliere și nu exclud sancțiuni împotriva băncilor chineze, în încercarea de a reduce veniturile din petrol ale Rusiei și accesul său la resurse externe pentru a alimenta războiul din Ucraina.
Noile sancțiuni americane asupra entităților care tranzacționează petrol iranian duc deja la creșterea prețurilor pentru țițeiul vândut în China, la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani. Se așteaptă ca viitoarea administrație Trump să intensifice presiunea asupra Iranului.
Se estimează că Fed va reduce dobânzile cu un sfert de punct procentual la întâlnirea din 17-18 decembrie, oferind totodată o perspectivă actualizată asupra nivelului în care oficialii Fed consideră că ratele vor mai fi reduse în 2025 și, posibil, în 2026.
Cu toate acestea, previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) privind o ofertă globală amplă în 2025 și prognozele CNPC, care indică o scădere a cererii de petrol în China – al doilea cel mai mare consumator din lume – după ce consumul a atins un vârf în 2023, sunt factori care vor continua să exercite presiuni asupra piețelor globale de petrol.
Datele economice publicate luni arată că producția industrială a Chinei a crescut ușor în noiembrie, în timp ce vânzările cu amănuntul au fost sub așteptări, menținând apelurile pentru ca Beijingul să intensifice măsurile de stimulare axate pe consum, în contextul în care factorii de decizie se pregătesc pentru noi tarife comerciale americane sub un al doilea mandat Trump.
„Continuăm să anticipăm măsuri de relaxare a politicilor în 2025 și considerăm că stimulentele fiscale vor avea un rol major, cu o atenție sporită asupra consumului,” au scris analiștii Goldman Sachs într-o notă referitoare la China, citați de Reuters.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024