Tranzacțiile imobiliare din țara noastră au crescut cu 10% anul trecut comparativ cu anul 2014 atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, potrivit estimărilor consultantului RE/MAX.
Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, a afirmat: “Cu siguranţă, 2015 a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieţei în principalele oraşe din ţară, ci şi la o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toţi polii principali precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad sau Braşov. În plus, observăm că piaţa are perspective de dezvoltare pentru următorii ani.”
În acest moment, preţurile medii din principalele oraşe din ţară sunt stabile, variind de la oraş la oraş.
Astfel, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, preţul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidenţial, este de 1.000 – 1.100 euro, iar în Braşov ajunge la cca. 850 euro/mp. În acelaşi timp, în Arad costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la circa 700 euro/mp.
Trendul ascendent al pietei va continua in 2016
Trendul pieţei imobiliare va continua în 2016 pe toate segmentele, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea.
“În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5% – atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi”, a mai afirmat reprezentantul RE/MAX România.
Conform datelor RE/MAX, în oraşele cu peste 300.000 de locuitori se află în dezvoltare proiecte rezidenţiale ale unor dezvoltatori privaţi care însumează estimativ peste 10.000 de unităţi locative ce urmează a fi livrate în 2016.
Evoluţia pozitivă a pieţei se va vedea, în acest an şi pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzacţii importante în oraşele mari ale ţării.
“De asemenea, şi pe segmentele comerciale, office şi chiar şi logistice vom asista la o creştere a interesului şi a tranzacţiilor”, a încheiat Răzvan Cuc.