Oferte locuri de munca top

Preturile marfurilor ar putea ajunge anul viitor la un mimim al ultimilor cinci ani

Prețurile globale ale mărfurilor sunt așteptate să scadă anul viitor până la un minim al ultimilor cinci ani.

Aceasta în contextul unui surplus de petrol atât de mare încât este probabil să limiteze efectele asupra prețurilor, chiar și în cazul unui conflict extins în Orientul Mijlociu, conform ultimei prognoze a Băncii Mondiale privind piețelor de mărfuri.

Chiar și în acest condiții, prețurile generale ale mărfurilor vor rămâne mai mari cu 30% decât în cei cinci ani anteriori pandemiei Covid-19.

Anul viitor, se preconizează că oferta globală de petrol va depăși cererea cu o medie de 1,2 milioane de barili pe zi, un surplus care a fost depășit anterior doar de două ori: în timpul perioadelor de izolare din pandemia din 2020 și în timpul prăbușirii prețurilor petrolului din 1998.

Noua supraofertă reflectă parțial o schimbare majoră în China, unde cererea de petrol a stagnat practic din 2023, în urma încetinirii producției industriale și a creșterii vânzărilor de vehicule electrice și camioane alimentate cu gaze naturale lichefiate (GNL).

În plus, este de așteptat ca mai multe țări care nu fac parte din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol sau din alianțele acesteia (OPEC+) să-și crească producția de petrol.

OPEC+ menține, de asemenea, o capacitate semnificativă de rezervă, care se ridică la 7 milioane de barili pe zi, aproape dublu față de nivelul de dinaintea pandemiei din 2019.

Între 2024 și 2026, prețurile globale ale mărfurilor sunt estimate să scadă cu aproape 10%.

Prețurile globale ale alimentelor vor scădea cu 9% în acest an și cu încă 4% în 2025 înainte de a se stabiliza.

Totuși, prețurile alimentelor vor fi mai mari cu aproape 25% decât nivelul mediu din perioada 2015-2019.

Prețurile energiei sunt așteptate să scadă cu 6% în 2025 și cu încă 2% în 2026.

În ultimele 12 luni, conflictul din Orientul Mijlociu a adus o volatilitate semnificativă pe piața petrolului – în special din cauza temerilor că infrastructura de petrol și gaze a principalelor producători de mărfuri ar putea fi avariată în cazul în care conflictul s-ar intensifica.

Presupunând că acest conflict nu se va intensifica, prețul mediu anual al petrolului Brent este așteptat să scadă la un minim de patru ani de 73 de dolari pe baril în 2025, de la 80 de dolari pe baril în acest an.

De asemenea, raportul evaluează și ce s-ar putea întâmpla dacă s-ar escalada conflictul, în special dacă ar duce la o reducere a ofertei globale de petrol cu 2%, adică 2 milioane de barili pe zi, până la sfârșitul acestui an – un nivel de perturbare care a avut loc în timpul războiului civil din Libia în 2011 și al războiului din Irak în 2003.

Dacă o astfel de perturbare s-ar repeta, prețurile Brent ar crește inițial rapid, atingând un vârf de 92 de dolari pe baril.

Totuși, producătorii de petrol neafectați de conflict ar putea răspunde rapid la prețurile mai mari prin creșterea producției.

Drept urmare, vârful de prețuri ar putea fi relativ de scurtă durată, cu prețul mediu al petrolului estimat la 84 de dolari pe baril în 2025.

Aceasta ar fi totuși cu 15% mai mult decât prognoza de bază pentru 2025, dar cu doar 5% mai mult decât media din 2024.

„Vestea bună este că economia globală pare să fie într-o formă mult mai bună decât anterior pentru a face față unui șoc semnificativ asupra petrolului. Aceasta deschide câteva oportunități rare pentru factorii de decizie din economiile în dezvoltare: în primul rând, scăderea prețurilor mărfurilor poate oferi un complement util politicii monetare pentru a readuce inflația la ținte; în al doilea rând, factorii de decizie au o fereastră pentru a reduce subvențiile costisitoare pentru combustibili fosili”, a declarat Ayhan Kose, economistul-șef adjunct al Grupului Băncii Mondiale și director al Grupului de Perspective.

Prețul mediu al aurului – o alegere populară pentru investitorii care caută un „refugiu sigur” -este așteptat să atingă un record în acest an, crescând cu 21% față de media din 2023.

Aurul are un statut special printre active, crescând adesea în preț în perioade de incertitudine geopolitică și de politică, inclusiv în timpul conflictelor.

În următorii doi ani, analiștii se așteaptă ca prețurile aurului să rămână cu mai mari 80% decât media din cei cinci ani anteriori pandemiei Covid-19, scăzând doar ușor.

Prețul metalelor industriale este așteptat să rămână stabil în 2025 – 2026, pe măsură ce slăbiciunea din sectorul imobiliar din China este compensată de condițiile strânse de ofertă și de cererea crescută pentru unele metale din tranziția energetică.

Cu toate acestea, rezultate neașteptate de creștere în China ar putea provoca volatilitate pe piețele metalelor.

O secțiune specială a raportului analizează de ce mișcările prețurilor globale ale mărfurilor au fost atât de sincronizate în timpul și după pandemie.

Se constată că prețurile mărfurilor s-au mișcat în tandem în perioada 2020 – 2023 din cauza repercusiunilor economice globale ale pandemiei, precum și a șocurilor specifice masive legate de mărfuri, cum ar fi invazia Rusiei în Ucraina.

Creșterile sincronizate ale prețurilor tind să ducă la o inflație globală mai mare și la o creștere economică mai mică.

În ultimul an, mișcările prețurilor au devenit mai puțin sincronizate.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus