Prețul mediu al locuințelor din țara noastră a scăzut cu 11,3%, în primul trimestru al acestui an, în valoare ajustată cu evoluția salariului mediu, comparativ cu 2014, nivelul de minim de la care a pornit ciclul imobiliar actual, potrivit unui studiu al The Concept
Totodată, Indicele Puterii de Cumpărare este în scădere la nivel național, acesta ajungând la 1,65 la nivel național, cel mai mic nivel înregistrat în datele companiei.
Acest lucru înseamnă că, pe medie, locuințele au devenit mai accesibile în comparație cu anul trecut.
Cu toate acestea, datele arată că numărul unităților individuale tranzacționate în trimestrul I din acest an la nivel național este în scădere cu 23,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Capitala înregistrează o scădere de aproximativ 21,5% a achizițiilor de apartamente.
Cele mai accesibile locuințe, dintre orașele mari, sunt în București, Indicele Puterii de cumpărare indicând un raport de 1,34 pentru T1 2023, urmate îndeaproape de Timișoara (I.P.C. 1.56) și Iași (I.P.C. 1.61).
Trecând de Brașov și Constanța, (I.P.C. 1.97, respectiv 2), cel mai scump oraș din acest punct de vedere este Cluj-Napoca care înregistrează o valoare de 2.27 a raportului, păstrându-se constantă în ultimii ani.
Trimestrul acesta, creșterea I.R.C.C. și ROBOR a pus presiune majoră pe cei ce au credite. Dobânzile influențează mai puțin de jumătate din investitori, majoritatea având puterea necesară de a cumpăra cu cash.