Prețurile petrolului au scăzut miercuri, deoarece politicile tarifare schimbătoare ale SUA și războiul comercial SUA-China determină comercianții să estimeze o scădere a cererii, luând în considerare impactul potențial asupra creșterii economice și cererii de energie, transmite Reuters.
Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 0,6%, la 64,28 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu 0,7%, ajungând la 60,90 dolari.
„Petrolul a fost ușor sub presiune deoarece AIE și-a redus estimările privind creșterea cererii globale de petrol”, a declarat analistul PVM Oil, Tamas Varga, pentru Reuters.
Cererea globală de petrol este așteptată să crească în 2025 în cel mai lent ritm din ultimii cinci ani.
Creșterea producției din SUA se va tempera, de asemenea, din cauza tarifelor impuse de președintele american Donald Trump partenerilor comerciali și a măsurilor de retorsiune luate de aceștia, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Cererea globală de petrol în acest an este estimată să crească cu 730.000 de barili pe zi (bpd), potrivit AIE, o scădere accentuată față de prognoza de 1,03 milioane bpd de luna trecută.
Reducerea este mai mare decât cea anunțată luni de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Disputa tarifară dintre SUA și China rămâne cea mai importantă amenințare la adresa economiei globale și a cererii de petrol, a spus Imad Al-Khayyat, lider de cercetare la London Stock Exchange Group.
„Fiecare săptămână care trece fără semne de detensionare în această confruntare crește probabilitatea unei recesiuni globale și reduce plafonul de preț”, a declarat Al-Khayyat, citat de Reuters.
Temerile legate de escaladarea tarifelor impuse de Trump, combinate cu creșterea producției din partea grupului OPEC+ (format din OPEC și aliați precum Rusia), au dus deja la o scădere de aproximativ 13% a prețurilor petrolului în această lună.
Trump a crescut tarifele asupra mărfurilor chineze la niveluri impresionante, ceea ce a determinat Beijingul să impună taxe vamale asupra importurilor din SUA, în cadrul unui război comercial tot mai intens dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Datele de miercuri au arătat că produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut cu 5,4% față de anul precedent în primul trimestru, depășind așteptările de 5,1% dintr-un sondaj Reuters.
Între timp, stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,4 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 11 aprilie, în timp ce stocurile de benzină au scăzut cu 3 milioane de barili, iar cele de distilate au scăzut cu 3,2 milioane de barili, potrivit unor surse din piață care au citat cifrele publicate de American Petroleum Institute.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025