Scăderea stocurilor de țiței din SUA și incertitudinea legată de oferta de petrol rusesc, ca urmare a sancțiunilor impuse de SUA, continuă să susțină prețurile, arată analiștii ING Think.
Prețurile petrolului au continuat să crească, iar ICE Brent a depășit nivelul de 82 USD/baril, atingând cel mai înalt nivel de la august 2024. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că Israel și Hamas par să fi ajuns la un acord de încetare a focului, deși biroul prim-ministrului israelian a declarat că detaliile trebuie încă finalizate. Datele privind inflația din SUA ar fi fost favorabile pentru piața petrolului și activele de risc în general.
Piața petrolului rămâne concentrată asupra incertitudinilor legate de oferta de petrol din Rusia, după anunțarea unor sancțiuni mai stricte din partea SUA împotriva sectorului energetic rus. În plus, stocurile mai reduse de țiței din SUA vor continua să sprijine prețurile.
Datele EIA au arătat că stocurile comerciale de țiței din SUA au scăzut cu 1,96 milioane de barili, ajungând la puțin sub 413 milioane de barili, cel mai scăzut nivel din martie 2022.
Scăderea din ultima săptămână a fost determinată de reducerea importurilor de țiței cu 304 mii barili/zi față de săptămâna precedentă și de creșterea exporturilor cu 1 milion barili/zi față de săptămâna precedentă.
Atât AIE, cât și OPEC și-au publicat rapoartele lunare privind piața petrolului.
AIE a avertizat cu privire la posibile perturbări ale ofertei, ca urmare a noilor sancțiuni americane asupra sectorului energetic rus, iar agenția a revizuit previziunile de creștere a cererii, pe fondul vremii mai reci în emisfera nordică.
AIE estimează că cererea de petrol din 2024 a crescut cu 940 mii barili/zi, o creștere de 90 mii barili/zi față de estimarea anterioară. Între timp, se așteaptă ca cererea din 2025 să crească cu 1,05 milioane barili/zi.
În raportul său lunar, OPEC a decis să mențină neschimbată estimarea de creștere a cererii pentru 2025 la 1,45 milioane barili/zi față de anul anterior, iar pentru 2026, grupul estimează o creștere a cererii de 1,43 milioane barili/zi.
Grupul a lăsat, de asemenea, neschimbate estimările privind creșterea ofertei pentru membrii non-OPEC+ la 1,11 milioane barili/zi pentru 2025, iar pentru 2026, oferta este așteptată să crească cu o valoare similară.
Producția OPEC a înregistrat o creștere marginală în decembrie, crescând cu 26 mii barili/zi față de luna precedentă, ajungând la 26,74 milioane barili/zi.
Între timp, producția totală OPEC+ a scăzut cu 14 mii barili/zi, ajungând la 40,65 milioane barili/zi, din cauza scăderii producției din Kazahstan.
Datele OPEC sugerează că cererea de țiței OPEC+ în 2025 este de 42,5 milioane barili/zi și de 42,7 milioane barili/zi în 2026.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024