Oferte locuri de munca top

Presedintele CNIR, penalizat de institutia sa

Directorul general al CNIR, Gabriel Budescu, și președintele CNIR, Cătălin Urtoi

 

Președintelui CNIR, Cătălin Urtoi, i-a fost spuspendată plata indemnizației pentru luna ianuarie, ca urmare a ”neîndeplinirii obligațiilor contractuale”, după cum ne-au transmis reprezentații CNIR.

Aceasta în condițiile în care conflictul dintre Cătălin Urtoi și CNIR a ajuns în instanță.

Cătălin Urtoi cere deblocarea procedurilor pentru lansarea licitației de atribuire a contractului de construire a tronsonului de autostradă Lețcani – Ungheni.

”Vă garantez că NU voi renunța la poziția de președinte CA CNIR și nici la susținerea proiectului Autostrăzii Unirii-A8!”, a declarat Cătălin Urtoi.

În același timp, asupra sa planează acuzația că ar fi încercat să își tripleze indemnizația.

Potrivit directorului general al CNIR, Gabriel Budescu, fără să fi fost solicitat de către Consiliul de Administrație al CNIR și fără să fi fost măcar comunicat în prealabil tuturor membrilor Consiliului de Administrație, pe 16 ianuarie s-a reunit Comitetul de Nominalizare și Remunerare (CNR) din cadrul Consiliului de Administrație.

Acest Comitet este format din trei membri: Marius Sorin Ovidiu Bota (președinte al CNR), Cătălin Urtoi și Ion Cosmin Petrescu.

Gabriel Budescu susține că membrii CNR au adoptat cu unanimitate de voturi, în lipsa unei competențe statutare, hotărârea de majorare a indemnizației fixe a membrilor CA ai CNIR de la 8.591 lei/ lunar brut, la valoarea de 27.000 de lei lunar/brut.

”Nu există o fundamentare cu privire la propunerea de majorare a indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație al CNIR, solicitată și votată în data de 16 ianuarie 2025”, subliniază Gabriel Budescu.

Conform Procesului Verbal al Comitetului de Nominalizare și Remunerare al CA CNIR, la punctul 3.1 se menționează: ,,Referitor la stabilirea indemnizațiilor membrilor CA: domnul Bota și domnul Urtoi precizează că pe site-ul CNAIR apare modificată indemnizația acestora și solicită înaintarea către CA/AGA a modificării indemnizației în cuantum similar cu cel al CNAIR stabilit în decembrie 2024, la suma de 27.000 lei și se votează în unanimitate”.

Această propunere era necesar să fie aprobată în Consiliul de Administrație al Companiei și apoi în Adunarea Generală a Acționarilor -AGA CNIR.

Astfel, președintele Consiliului de Administrație, Cătălin Urtoi a inclus propunerea de majorare pe Ordinea de zi a ședinței CA din 31 ianuarie 2025.

Pe 28 ianuarie patru membri ai Consiliului de Administrație (Lucian Eduard Simion, Gabriel Budescu, Bogdan Pascu și Ștefan Ioniță) au transmis o sesizare privind nelegalitatea convocării Consiliului de Administrație pentru 31 ianuarie.

Pe data de 31 ianuarie, Urtoi, Bota și Petrescu s-au reunit la punctul de lucru al CNIR SA, dar ca urmare a nelegalității convocării, ședința CA nu s-a putut desfășura, astfel că aceștia au eșuat in tentativa de adoptare a majorării indemnizației, afirmă Gabriel Budescu.

Acesta subliniază: ”Propunerea de majorare NU va mai fi discutată în cadrul Consiliului de Administrație neavând o notă de fundamentare în acest sens. Inclusiv Premierul și ministrul de resort au respins ferm demersurile de majorare și au anunțat că propunerile care nu fac cinste Companiei au fost respinse”.

CNIR suspendă plata indemnizațiilor pentru luna ianuarie 2025 către Bota, Urtoi și Petrescu

Cei trei membri ai Consiliului de Administrație, Cătălin Urtoi (președinte CA CNIR), Ion Cosmin Petrescu și Marius Sorin Ovidiu Bota, au absentat nemotivat de la ședința Consiliului din 29 ianuarie 2025, încălcând astfel obligația de a participa la toate ședințele CA, prevăzută în contractele lor de mandat.

Conform prevederilor legale, administratorii trebuie să acționeze cu prudență, diligență și loialitate.

CNIR transmite: ”Neîndeplinirea obligațiilor contractuale reprezintă o încălcare gravă a acestor principii, ceea ce justifică aplicarea măsurii de suspendare. În acest context, suspendarea plății indemnizațiilor nu doar că este justificată legal, dar este și o măsură necesară și prudentă pentru asigurarea responsabilității în actul de administrare.

Contractele de mandat stabilesc indemnizația ca un drept sub condiția respectării obligațiilor contractuale. Or, neîndeplinirea acestor obligații atrage consecințe financiare, respectiv suspendarea plății indemnizației pentru luna ianuarie 2025. Prin urmare, tentativa eșuată celor trei membri de a obține foloase pentru o muncă neefectuată contravine atât legislației în vigoare, cât și normelor de bună administrare.

Având în vedere aceste aspecte, decizia de suspendare a plății indemnizațiilor pentru luna ianuarie 2025 a fost fundamentată pe prevederi legale clare, protejând integritatea guvernanței corporative și interesul public și a fost adoptată cu majoritatea a patru membri ai Consiliului de Administrație al CNIR.”

Chemarea în judecată a CNIR și a Directorului General – demers fără temei legal, consideră Gabriel Budescu

Cererea de chemare în judecată formulată de Cătălin Urtoi este un demers prin care acesta își invocă propria culpă, fără alt scop decât denigrarea companiei și a directorului său general, afirmă Gabriel Budescu.

Conform principiului juridic „nemo auditur propriam turpitudinem allegans”, nimeni nu poate obține foloase invocând propria vină, incorectitudine sau necinste.

Niciunul dintre cei trei membri ai Consiliului de Administrație, președintele CA CNIR, Cătălin Urtoi, Ion Cosmin Petrescu și Marius Sorin Ovidiu Bota, nu a contestat legalitatea ședinței, convocatorul sau orice act adiacent, fapt ce confirmă lipsa unui temei legal pentru acțiunea lor împotriva CNIR.

Prim-ministrul României și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii au condamnat ferm acțiunea domnului Cătălin Urtoi și a celorlalți doi membri ai CA, subliniind că acest demers nu are susținere și nu se va concretiza, a mai subliniat Gabriel Budescu.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024


Sus