În numele Guvernului României, premierul Marcel Ciolacu a mulțumit constructorilor români datorită cărora în ultimii doi ani s-a menținut un ritm al investițiilor fără precedent.
Declarația a fost făcută cu ocazia deschiderii Conferinței internaționale despre inovarea în construcții Innoconstruct 2024, organizată de Clusterul Technology Enabled Construction – TEC.
Marcel Ciolacu a subliniat că firmele românești au arătat că sunt capabile să construiască autostrăzi, unități sanitare, stadioane sau săli de sport la nivel european:
”Astăzi, oriunde ne uităm în țară, vedem șantiere unde constructorii români dovedesc că pot îndeplini standarde tehnice extrem de riguroase. Știu că deseori sunt companii străine de renume care refuză să participe la proiecte considerate prea complicate sau unde analiza financiară le arată că profitul nu este cel așteptat. Știu că numai companiile românești au preluat anumite proiecte după ce au fost reziliate contractele și nicio altă companie străină nu a vrut să se complice cu segmente din autostrăzi, din drumuri expres, din clădiri care erau importante atât la nivel național, cât și local. În schimb, firmele noastre și-au asumat curajos aceste investiții și le finalizează impecabil.”
Totodată, premierul a apreciat faptul că sectorul construcțiilor a reușit deja să aducă acasă o parte dintre românii plecați la muncă în diaspora, pentru că le oferă angajaților calificați salarii mai bune decât în străinătate, de peste 2.000 euro.
În prezent, țara noastră dispune de miliarde de euro din fonduri europene, de această dată pentru digitalizare și inovare. În plus, sumele alocate pentru digitalizare nu sunt din împrumuturi, ci sunt din fonduri nerambursabile.
”Sunt gata, alături de colegii mei, să ne așezăm la discuții împreună cu ministrul fondurilor europene, cu ministrul digitalizării, și să găsim soluții pentru a construi axe pe care firmele de construcții să le poată aplica”, a declarat Marcel Ciolacu.
Pentru a rămâne competitive, firmele de construcții au nevoie să integreze noi tehnologii și să dezvolte la rândul lor inovații tehnologice care să le crească productivitatea.
Guvernul a alocat 1 miliard de euro consorțiilor de învățământ dual, pentru pregătirea și calificarea forței de muncă de care firmele au atâta nevoie.
”Dacă am fi făcut acest lucru acum 15 ani, și România ar fi arătat altfel, dar cu certitudine nu am fi vorbit de peste 5 milioane de români plecați în diaspora”, a subliniat Marcel Ciolacu.
Premierul Ciolacu a declarat: ”Aștept inclusiv sprijinul companiilor de construcții care să susțină obiectivul nostru de a crește numărul de locuri de muncă în învățământul dual la 50.000. Doar în construcții nevoia de angajați este deja cu mult peste 100.000 de oameni și numai cu muncitori din alte state non-membre ale Uniunii Europene nu vom putea rezolva această problemă. Mai ales, nu vom putea să ne ținem românii acasă și să ne dezvoltăm împreună, pentru că ei reprezintă de fapt plusvaloarea pe care a pierdut-o România cel mai mult.”
În toate ministerele va fi un singur serviciu de avizare
România nu va putea fi sustenabilă fără o reformă administrativă, fără o reformă bugetară, fără ținte în învățământ, în sănătate și fără un sistem foarte clar public de conectare atât cu investitorii din administrația locală, cât și cu investitorii privați.
”Singurul lucru din punctul meu de vedere important pe care voi reuși să-l fac până la data de 1 iunie va fi faptul că în toate ministerele o să fie un singur serviciu de avizare.
Este inacceptabil după 30 și de ani să te duci într-un minister, cum de exemplu e Ministerul Mediului sau Ministerul Transporturilor, care are în subordine atât serviciile ministerului, dar și multe autorități și multe companii și să mergi să iei avize de peste tot. Normal că toată lumea îl înjură pe ministru pe bună dreptate, numai că ministrul nu are nicio legătură cu acest serviciu și atunci niște funcționari pot bloca investiții de zeci de miliarde. Și va exista un singur birou unic în subordinea ministrului, care va răspunde.
Răspuns la o licitație în cinci minute
Marcel Ciolacu a mai spus: ”Ne aflăm în epoca în care la o licitație vi se dă răspunsul «durează șase luni», înainte dura doi ani, pentru că anumite comisii trebuie să analizeze fiecare hârtie din dosar. Trebuie să duceți zeci de cutii de calcule, când există inteligența artificială, unde cei care concurează trebuie să ducă un simplu stick. Nu trebuie să analizeze nimeni, ci inteligența trebuie să fie conectată cu cei care eliberează diplome, cu ingineri, fiindcă informațiile de bază trebuie luate de la dumneavoastră, de la mediul universitar, de la constructori. Iar răspunsul la o licitație se poate da în cinci minute. Cu adevărat, pe urmă cred că o să-i ia vreo 48 de ore pentru a se pune într-un proces verbal. Dar asta este era în care trăim acum. Dacă nu vom înțelege acest lucru și nu vom intra în această dinamică, România nu se va dezvolta. Vom continua să inventăm apa caldă, vom continua să fim cei mai mândri dintre toți și să găsim, mai ales noi, politicienii, explicații de ce nu s-a putut face și, mai ales, normal că adversarii politici sunt de vină, și nu noi”.