Dacă ne uităm la evoluția principalilor indicatori ai pieței, respectiv cererea și activitatea de dezvoltare, putem spune că vedem o anumită precauție din partea jucătorilor din sectorul industrial – chiriași și dezvoltatori pe fondul presiunii inflaționiste și a scumpirii capitalului ca urmare a majorării dobânzilor bancare.
Activitatea de închiriere a continuat să fie susținută și în primul trimestru al anului, astfel că suprafața contractată este peste media trimestrială înregistrată în ultimii doi ani.
Însă, în ceea ce privește livrările de noi proiecte, aici am văzut o scădere comparativ cu nivelul înregistrat în trimestrul 4 din anul trecut, dar și fața același trimestru din 2022. În același timp, anul trecut a fost unul record atât din punct de vedere al cererii, cât și al suprafeței de spații livrate, volume care nu credem că vor fi depășite în acest an.
Crește interesul chiriașilor pentru spații ce oferă soluții de eficiență energetică
Cererea de spații logistice și industriale a crescut în primele trei luni ale acestui an comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și a totalizat 331.000 mp versus 300.000 mp în primul trimstru a anului trecut. Astfel, într-un context caracterizat de o inflație ridicată, costuri de finanțare mai mari, dar și incertitudini macroeconomice, companiile au continuat să se extindă sau să închirieze noi spații industriale și de logistică.
România își consolidează astfel prezența în regiune, oferind unele dintre cele mai competitive condiții din Europa Centrală și de Est.
Operatorii de logistică au contribuit cu circa 50% la volumul cererii din perioada ianuarie-martie 2023, o activitate importantă fiind înregistrată și de firmele de producție și cele din domeniul FMCG.
Vedem în ultima perioadă o preocupare a chiriașilor pentru spații construite conforma standardelor ESG, care oferă soluții de eficiență energetică, componenta ”verde” fiind un criteriu important de selecție. Spațiile de tip clasa A, cu înălțime de peste 10 metri, continuă să predomine în rândul cererilor. Dotările extra, cum ar fi panourile fotovoltaice, prizele pentru mașini electrice și altele asemenea măresc gradul de competitivitate a spațiului.
În 2023 vom vedea o încetinire a activității de dezvoltare spații logistice
Pe baza planurilor anunțate de principalii dezvoltatori pentru acest an, estimăm că în 2023 vor fi finalizați cel puțin 500.000 mp de noi proiecte de spații industriale și de logistică.
Față de anul record 2022, când au fost livrate proiecte totalizând 830.000 mp, în 2023 vom vedea o încetinire a activității de dezvoltare.
Dezvoltatorii mari rămân în continuare cei mai activi, toți jucătorii prezenți pe piață având în construcție noi proiecte în București, dar și în alte orașe din țară. Pe lângă aceștia, planuri de extindere au fost anunțate și de dezvoltatori mai mici din punct de vedere al portofoliului deținut. De asemenea, vom vedea anul acesta și intrări pe piață de noi jucători din acest segment, fapt care va mări concurența dintre dezvoltatori, precum și paleta de opțiuni ale viitorilor chiriași.
Chiriile prime s-au menținut la un nivel cuprins între 4,25 și 4,50 euro/mp/lună în primul trimestru din acest an, în condițiile în care în acest interval au avut loc creșteri moderate ale costurilor de dezvoltare, ale energiei și ale prețurilor terenurilor.
Dezvoltatorii pot oferi o gamă destul de largă de servicii contra cost, care fie pot fi refacturate în regim open book, ori ar putea să facă obiectul unui contract comercial. Sunt dezvoltatori care vând energie electrică, servicii de property, facility etc.