Oferte locuri de munca top

PNRR: Romania risca penalitati de 568 mil euro daca nu duce la bun final investitiile de mediu

Diana Buzoianu, ministrul Mediului

România riscă penalități de aproximativ 568 milioane de euro dacă nu duce la bun sfârșit investițiile de mediu din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit Dianei Buzoianu, ministrul Mediului, sumele vizează: extinderea sistemelor de apă și canalizare pentru zone de peste 2.000 de locuitori (maximum 284 mil. euro) și pentru cele sub 2.000 de locuitori (încă 284 mil. euro).

De asemenea, este vizată și achiziția de stații meteorologice și agrometeorologice – 142 mil. euro, împăduriri – 176 mil. euro, habitate naturale – 71 mil. euro și insule ecologice – 142 mil. euro.

Neconformarea cu jaloanele din PNRR duce nu doar la penalități semnificative, ci și la scăderea șanselor de renegociere cu Comisia Europeană. Ministrul Mediului a clarificat că sumele precizate sunt aferente penalităților maximale. În funcție de măsura în care au fost realizate o parte din țintele respective, Comisia va aplica formule de calcul pentru a determina penalitățile finale.

Componenta 1

Extinderea sistemelor de apă și canalizare în aglomerări de peste 2.000 de locuitori

România are la dispoziție 600 milioane de euro pentru a construi 2.003 km de rețea de canalizare și 1.282 km de rețea de distribuție a apei. S-au semnat 220 de contracte de finanțare.

Din acestea, doar 61 de contracte de achiziții publice au fost încheiate. Gradul actual de realizare fizică este de 158 km de canalizare și 70 km de distribuție a apei.

Colectarea apelor uzate în aglomerări de sub 2.000 de locuitori

Bugetul alocat este de 200 milioane de euro, pentru realizarea a 320 km de rețea de canalizare și aproape 13.000 sisteme individuale de tratare a apelor.

În prezent, 67 de contracte de finanțare sunt semnate. Din acestea, s-au finalizat 18 contracte de achiziții de lucrări, acoperind 52 km de rețea de apă și 31 km de rețea de canalizare.

Conectarea gospodăriilor cu venituri mici la rețeaua de apă și canalizare

Pentru această componentă s-au alocat 168 milioane de euro, cu scopul de a conecta 70.851 de gospodării.

Până în prezent, s-au încheiat 14 contracte de finanțare. Dintre acestea, 29 de contracte au fost efectiv lansate în proceduri de achiziții publice. Nicio lucrare nu a atins peste 50% progres fizic.

Protecție împotriva inundațiilor – linii de apărare, baraje și poldere (Apele Române)

Investiția vizează 409 km de linii de apărare, 13 baraje și 13 poldere, toate pentru protejarea infrastructurii critice.

În momentul de față, gradul de realizare este: 0 km de linii de apărare, 0 baraje finalize, și 1 polder în stadiu avansat (din cele 13 planificate). Pentru această componentă, România riscă o penalitate maximă de 249 milioane de euro dacă țintele rămân neatinse.

Dotarea celor 11 administrații bazinale

Bugetul total este de 35 milioane de euro. S-au semnat toate contractele aferente, în valoare de 28 milioane de euro. Progresul fizic este estimat la 95%.
Cadastrul apelor

Au fost alocate 30 milioane de euro pentru realizarea cadastrului apelor. În prezent, gradul fizic de implementare este de 55%.

Extinderea rețelei naționale de observații în cadrul Sistemului Meteorologic Integrat Național

Bugetul pentru această componentă este de 40 milioane de euro, cu obiectivul de a achiziționa 300 de stații meteo automate de suprafață și 100 de stații agrometeorologice, toate integrate în sistemul național. Momentan, nu a fost instalată nicio stație, fizic. În caz de neîndeplinire, se impune o penalitate de 142 milioane de euro.

Componenta 2

Împăduriri și reîmpăduriri

Această investiție beneficiază de 460 milioane de euro, cu ținta inițială de 56 mii hectare, redusă la 26 mii hectare. Până acum, au fost recepționate 8.900 hectare de împădurire. Acest rezultat reprezintă doar o parte din ținta actualizată. Pentru neatingere poate fi aplicată o penalitate maximă de 176 milioane de euro.

Modernizarea pepinierelor forestiere

Bugetul este de 50 milioane de euro, vizând reabilitarea a 90 de pepiniere. Până în prezent, s-au depus cereri finale de finanțare pentru 34 de proiecte, astfel că 34 de pepiniere forestiere sunt în curs de finalizare.

Actualizarea planurilor de management pentru habitate NATURA 2000 (terestre și marine)

Pentru această componentă erau alocați 120 milioane de euro, cu obiectivul de actualizare a planurilor de management pentru 100 de zone NATURA 2000 și includerea a 250 de zone protejate în regim legal. În prezent, nu există niciun plan de management finalizat pentru niciuna dintre zone.

Reconstrucție ecologică a habitatelor și conservarea speciilor pajiștilor și zonelor ripariene

Investiția include 4 ținte principale:

  1. Regenerarea a 1.700 hectare de habitate ripariene – au fost semnate două angajamente, dar nu s-a început niciun hectar;
  2. Restaurarea a 2.800 hectare de pajiști – zero hectare avansate;
  3. Îndepărtarea plantelor acvatice pe cel puțin 100 hectare de lacuri – șase angajamente, însă zero hectare au fost finalizate;
  4. Construirea a 10 centre de vizitare și 40 de puncte de observare – zero dintre acestea sunt finalizate.

Pentru întregul pachet, penalitatea maximă este de 71 milioane de euro.

Sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale

Bugetul alocat este de 22 milioane de euro. În prezent, s-au realizat 8 structuri refăcute, 163 construcții noi, 9 hectare de reîmpădurire și 26 km de torenți restaurate (din 30 km planificați). Această componentă este aproape finalizată și ar putea fi încheiată până la mijlocul anului viitor.

Componenta 3

Management integrat al deșeurilor municipale

Vizează mai multe subinvestiții:

3.1 Centre de colectare voluntară

Buget: 452 milioane de euro. S-au semnat 546 contracte de finanțare, dar doar 285 contracte de furnizare sunt finalizate.

3.2 Insule ecologice digitalizate

Țintă: 13 mii de insule. Până acum, 3 mii sunt instalate și operaționalizate. Penalitatea aferentă este de 142 milioane de euro dacă nu se ating complet țintele.

3.3 Centre integrate de colectare în aglomerări urbane

Țintă: 14 centre. Au fost semnate 13 contracte de finanțare, din care un singur contract are stadiu fizic avansat, iar restul sunt la nivel mediu.

3.4 Instalații pentru reciclare

Scop: construirea a 26 de instalații de reciclare. S-au semnat 26 de contracte de finanțare, însă încă nu a început implementarea. Proiectele sunt fezabile pentru finalizare până la mijlocul anului 2026.

3.5 Sisteme de compostare

Țintă: 5 sisteme. A fost selectat și finanțat un singur proiect, restul de 4 rămânând neacoperite.

3.6 Sisteme de producere a energiei din biogaz (surse regenerabile)

Țintă: 5 sisteme de biogaz. S-au semnat 5 contracte, corespunzătoare țintei.

Componenta 4

Digitalizare în domeniul mediului

Buget total: 52 milioane de euro.
SUMAL 2, sistem de combatere a exploatării forestiere ilegale, are alocate 46 milioane de euro și a atins un progres fizic de 60%.
Digitalizarea a 32 de servicii publice de mediu are un progres fizic de 75% — ambele fiind pe traiectorie promițătoare pentru finalizare.

„Orice ținte ne-am asumat, astăzi niciunele dintre ele aproape nu sunt realizate. Deci trebuie să fie în perioada următoare urmărit și monitorizat foarte atent ce se întâmplă acolo. În acea etapă, cu siguranță, vor trebui să fie oameni care performează și care au arătat că în perioadă asta au performat”, a mai spus Diana Buzoianu.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus