Țara nu este în standby, chiar dacă avem un guvern interimar, a spus Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, și a subliniat că ”riscul real ar fi să stăm pe loc”.
Săptămâna viitoare, reprezentații Guvernului vor merge la Bruxelles pentru a renegocia cu Comisia Europeană modificări ale Planului Național de Redresare și Reziliență.
Important este să avem timpul fizic necesar ca până la 31 august 2026 să ducem la bun sfârșit modificările aprobate de Comisia Europeană. Ținta este ca întreaga sumă din grantul de 13,1 miliarde euro să fie absorbită, fără penalități, a subliniat Marcel Boloș.
În ultimele săptămâni, echipa Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens, împreună cu toate instituțiile responsabile de reforme și investiții, pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență.
Marcel Boloș a declarat: ”Am formulat precizări detaliate, am răspuns punctual la observațiile Comisiei Europene și am fundamentat fiecare propunere pe nevoile reale din teren și pe constrângerile de implementare, pentru ca implementarea PNRR să meargă mai departe.
Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV, în forma restructurată, 5,7 miliarde de euro, să intre în țară anul acesta”
Modificările propuse nu sunt o simplă revizuire de documente. Ele urmăresc să optimizeze utilizarea fondurilor, astfel încât România să beneficieze la maximum de granturile și împrumuturile disponibile.
Perioada scurta ramasa pentru construire pune in pericol proiectele finanate prin PNRR
Cătălin Predoiu, prim-ministrul interimar, a declarat:,,Deși lucrăm în condiții de interimat, PNRR este un obiectiv prioritar pe agenda Guvernului. După runda de discuții pe care ministrul Boloș o va avea la Bruxelles săptămâna următoare, Guvernul interimar va comunica public stadiul programului și rezultatul acestor discuții. Statutul de interimat limitează capacitatea Guvernului interimar de a interveni direct cu ordonanțe de urgență și proiecte de lege pentru luarea unor măsuri de accelerare. De aceea, pentru a continua aceste eforturi, Guvernul interimar va cere cooperarea și implicarea Parlamentului prin adoptarea unor eventuale necesare acte normative, în funcție de rezultatul discuțiilor cu Comisia Europeană, inclusiv în zona de reforme fiscale. PNRR este un obiectiv național, este firesc ca și Parlamentul să fie cooptat în acest efort. În calitate de prim-ministru interimar, voi coopera cu Parlamentul, așa cum am făcut-o deseori în atingerea unor obiective de țară, precum a fost ridicarea MCV în domeniul Justiției în 2022″.