Oferte locuri de munca top

PNNR: implementare compromisa din cauza luptelor politice

În contextul în care aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României avansează la Bruxelles, în țară organizarea implementării este compromisă atenționează Asociația Oamenilor de Afaceri din România.

”Remarcăm cu îngrijorare că, în plină criză politică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat întreruperea procedurilor de concurs aflate în derulare, pentru PNRR si programele operationale, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional major și întârzia implementarea”, arată AOAR.

Oamenii de afaceri arată că guvernanții României ignoră interesul public și prioritățile economice și sociale actuale.

Măsură nejustificată de întrerupere a procedurilor de concurs aflate în derulare, pentru PNRR si programele operationale, riscă să împiedice atingerea primelor ținte din plan și să ducă la blocarea ulterioară a PNRR din cauza incapacității instituționale.

În pragul aprobării oficiale a PNRR de către Comisia Europeană, această măsură pune sub semnul întrebării capacitatea noastră de a implementa un set esențial de reforme, pentru care ne aflăm deja în contratimp.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România recomandă respectarea calendarului și a procedurilor, in vederea operaționalizării PNRR, pentru ca MIPE să poată pregăti în mod adecvat structurile și echipele necesare implementării proiectelor majore de țară.

Peste 48 miliarde euro plătite pentru PNRR în țările UE

Peste 48 de miliarde de euro a plătit până în prezent Comisia Europeană ca prefinanțare pentru Programele Naționale de Redresare și Reziliență.

Finanțările primite au fost de:

* 2,25 miliarde euro Germania,

* 5,1 miliarde euro Franța,

* 9 miliarde euro Spania,

* 24,9 miliarde euro Italia,

* 4 miliarde euro Grecia,

* 2,2 miliarde euro Portugalia,

* 770 milioane euro Belgia,

* 289 milioane euro Lituania,

* 201 milioane euro Danemarca,

* 157 millioane euro Cipru,

* 12,1 milioane euro Luxembourg.

Până acum comisia europeana sustine planurile depuse de: Cehia, Irlanda, Croatia, Cipru, Lituania, Slovenia, Franța, Belgia, Italia, Germania, Letonia, Slovacia, Austria, Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxembourg.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2021

Sus