Oferte locuri de munca top

Plita pe gaz, electrică și cu inducție: ce trebuie să știți despre fiecare

La un moment dat, gazul și electricitatea erau singurele opțiuni din care puteați alege, dar după ce au câștigat popularitate în Asia și Europa, plitele cu inducție sunt din ce în ce mai populare, pentru cei care sunt în căutarea unei plite noi. Există argumente pro și contra pentru a alege una în detrimentul celeilalte, dar, în cele din urmă, totul va depinde de bugetul dumneavoastră, de nevoi, de frecvența cu care gătiți, de stilul de gătit, de importanța unei curățări ușoare și de faptul că locuința dumneavoastră are sau nu o conductă de gaz.

Înainte de a citi tot ceea ce trebuie să știți despre o plită pe gaz, electrică și cu inducție, iată câteva întrebări pe care trebuie să le luați în considerare înainte de a face o achiziție:

  • Dacă nu aveți la dispoziție o conductă de gaz, sunteți dispus să plătiți pentru a configura una și să treceți prin procesul de instalare?
  • Se va potrivi alegerea dumneavoastră cu stilul și tema actuală a bucătăriei dumneavoastră?
  • Aveți vase compatibile pentru plite cu inducție sau sunteți dispus să le achiziționați?
  • Cât de importantă este ușurința de curățare?
  • Gătiți întotdeauna în grabă și nu prea aveți timp să așteptați ca o plită electrică să se încălzească?
  • Aveți copii mici acasă?
  • Care este bugetul pe care îl aveți pentru aparatul propriu-zis, precum și costul lunar pe care îl veți suporta pentru facturile de gaz sau electricitate?

Gaz

Plitele pe gaz sunt în general prezente în casele mai vechi, tradiționale, iar unii oameni le preferă și astăzi, deoarece se încălzesc instantaneu când le porniți, spre deosebire de cele electrice. O mulțime de bucătari preferă o plită pe gaz, pentru că pot măsura cu ușurință cantitatea de căldură emisă prin mărimea flăcării, oferindu-le un control precis asupra gătitului.

De asemenea, puteți folosi toate tipurile de vase de gătit pe o plita gaz, cum ar fi cele din fontă, din oțel inoxidabil și wok-urile. Gazul este, de asemenea, opțiunea mai ieftină dacă aveți deja o linie de gaz care funcționează în bucătărie. Unele locuințe nu au, ceea ce vă obligă fie să optați pentru un aragaz electric sau cu inducție, fie să plătiți bani pentru a instala gaz la butelie sau pentru a executa o conexiune la rețeaua de gaz.

Cu toate acestea, dezavantajul plitelor pe gaz este că sunt mai predispuse la incendii accidentale, scurgeri de gaz sau combustie. Asigurați-vă că aveți un detector de monoxid de carbon în casă dacă aveți o plită pe gaz. Având în vedere flacăra deschisă, veți avea nevoie, de asemenea, de mai multă ventilație, precum și de o distanță mai mare între aragaz, dulapuri și ventilatorul de evacuare.

Electrice

De obicei, veți găsi plite electrice în apartamente și proprietăți de închiriat, deoarece sunt mai ieftine și mai ușor de întreținut – un avantaj pentru administratorii de proprietăți. Majoritatea persoanelor care gătesc în fiecare zi preferă aragazurile electrice, în special plitele din sticlă ceramică, deoarece suprafața lor este ușor de curățat. Cu toate acestea, plitele electrice cu bobină vor trebui să fie șterse cu mai mult efort, dar bobinele sunt ușor de înlocuit la un preț redus dacă este necesar.

Dezavantajul aragazurilor electrice este că nu se încălzesc instantaneu, așa cum o face un arzător pe gaz, așa că va trebui să așteptați ori de câte ori schimbați temperatura în sus sau în jos. Acest lucru vă oferă mai puțin control asupra căldurii emise și a timpului necesar pentru ca temperatura să se schimbe, ceea ce face ca acest tip de plită să fie mai puțin favorabil bucătarilor profesioniști și bucătarilor pasionați de acasă.

De asemenea, arzătoarele electrice au tendința de a rămâne calde mai mult timp chiar și atunci când este oprit, astfel încât conținutul unei oale lăsate pe aragaz va continua să se gătească și, în cele din urmă, să se ardă.

Inducție

Plitele cu inducție au fost populare în primul rând în Asia și Europa, dar astăzi, oamenii devin mai conștienți de beneficiile unui aragaz cu inducție, iar prețurile acestora scad și ele, făcându-le mai accesibile consumatorilor.

Avantajele plitelor cu inducție sunt că se încălzesc foarte repede, sunt ușor de curățat și nu vă puteți arde pe ele. Plitele cu inducție folosesc tehnologia electromagnetică pentru a încălzi oalele și tigăile direct, dacă acestea sunt magnetice. Sub fiecare zonă de gătit se află o bobină de metal și, atunci când o porniți, un curent trece prin bobină, creând un câmp magnetic invizibil.

Dacă o tigaie care este din fontă, metal negru sau oțel inoxidabil este așezată deasupra, câmpul magnetic pătrunde în tigaie cu curenți electrici, făcând-o fierbinte. Aceasta este o modalitate directă de a încălzi mâncarea prin intermediul vaselor fierbinți în sine, în timp ce plitele cu gaz și cele electrice încălzesc mâncarea indirect, prin intermediul arzătorului.

Beneficiul final al acestui procedeu este că plita este rece la atingere în permanență. Acest factor face cu siguranță ca aceasta să fie o alegere sigură pentru familiile cu copii acasă, deoarece aragazurile nu vor provoca arsuri sau incendii. Singura căldură care rămâne pe plita în sine este căldura ușoară a căldurii reziduale atunci când mutați imediat un vas.

Sus