Construirea unei case ridică multe riscuri pentru beneficiar, iar unul dintre acestea este să plătească toți banii constructorului și să nu obțină proiectul finalizat.
Aceasta este și situația unei familii din București.
După ce a plătit peste 200 de mii de euro pentru a-și ridica o casă în sectorul 1 al Bucureștiului, în locul unei construcții vechi, pe un teren propriu, familia Teodorescu încă încearcă să își recupereze parte din banii plătiți pentru lucrări neexecutate.
Antreprenorul s-a retras de pe șantier după ce au apărut probleme la structura metalică a casei realizată de un subantreprenor.
După cum susțin proprietarii, atât subcontractantul Top Ambient cât și antreprenorul Interna Hac au refuzat să suporte costul integal al reparației, de 35 de mii de euro, achitând doar prețul câtorva materiale, de câteva mii de euro.
Beneficiarii spun că și-au reparat pe cont propriu structura casei, conform unui expert și sub tutela dirigentului de șantier, și acuză firma de construcții Interna HAC că nu a vrut să continue lucrările și să finalizeze casa. Asociat majoritar și administrator al firmei Interna HAC este Roxana Boiangiu, iar al firmei Top Ambient este Adrian Ionel Mărgean.
Familia a depus o plângere penală iar cazul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
Totul a început în primăvara anului 2023, când familia Teodorescu a semnat un contract cu firma Interna Hac SRL din Ilfov pentru demolarea unei construcții vechi și construirea unei case pe structură metalică.
Recomandată chiar de arhitectul care le proiectase locuința, firma Interna Hac SRL a întocmit un deviz estimativ. Lucrările se ridicau la un un cost total de aproape 200.000 de euro.
Familia a achitat integral această sumă, în trei tranșe, până la finalul anului 2023. După spusele beneficiarilor, firma Interna Hac a pretins suplimentarea prețului din contract cu suma de 12 mii de euro pentru lucrări de demolare a vechii construcții. După o dispută aprinsă între părți, beneficiarii au acceptat să achite suma suplimentară.
Interna Hac a subcontractat firma Top Ambient din București pentru realizarea structurii metalice, afirmă doamna Alina Teodorescu.
Până în primăvara lui 2024, lucrurile păreau să decurgă normal. Dar, în aprilie, au apărut primele probleme: structura metalică prezenta deficiențe grave, iar lipsa scurgerilor de pe casă a dus la infiltrarea apei și inundarea etajului superior.
Pe fondul acestor probleme, antreprenorul s-a retras de pe șantier. În anunțul de încetare a lucrărilor, firma Interna Hac a motivat că vor înceta lucrările în urma constatării problemelor apărute la structura metalică.
Firma Top Ambient a fost de acord să repare structura. Printr-un proces verbal încheiat la 6 iunie anul trecut între proprietar și Top Ambient, părțile au convenit întocmirea unui raport de expertiză MLPAT, pentru a stabili gradul de afectare a clădirii. De asemenea, Top Ambient se angaja atunci să suporte atât costul reparațiilor, pe care l-a evaluat la aproximativ 33 de mii de euro, cât și onorariul pentru expertiza MLPAT
Beneficiarii spun că firma Top Ambient nu a respectat înțelegerea pe care au avut-o și nu a suportat costurile reparațiilor. Ei au încercat să negocieze cu Interna HAC pentru decontarea reparațiilor, dar li s-a cerut o sumă suplimentară de 35.000 de euro, plătită cash, pentru reparații.
Expertiza MLPAT a confirmat deficiențele majore ale structurii și a impus lucrări de punere în siguranță a construcției.
Proprietarii susțin că au reparat structura casei sub supravegherea dirigintelui de șantier, din fonduri proprii, după refuzul ambelor firme de a suporta costurile. Cu toate că Top Ambient a contribuit cu o parte din materiale, reparațiile au fost mult mai costisitoare.
Deși reprezentanții Interna Hac au fost prezenți pe șantier în timpul reparațiilor, convocați de expertul MLPAT, iar dirigintele de șantier a consemnat finalizarea lucrărilor de punere în siguranță a structurii, Interna Hac nu s-a mai întors pe șantier. Aceasta deși au fost notificați de către proprietari că pot reîncepe lucrările, printr-un document semnat de dirigentele de șantier, proprietari și doi martori. Dirigentele de șantier a întocmit chiar și o listă bazată pe deviz, în care a marcat lucrările executate și cele care au rămas de executat.
Văzând că firma nu are de gând să finalizeze lucrările, familia i-a trimis notificări în vederea recuperării sumelor plătite pentru lucrările care nu fuseseră executate, cerând peste 48.000 de euro de la Interna Hac și 9.300 de euro de la Top Ambient.
În răspunsul oficial, Interna Hac a respins toate acuzațiile și a susținut că familia nu le-ar fi permis accesul pe șantier. Mai mult, i-a acuzat pe beneficiari de șantaj și a refuzat orice restituire a banilor.
În vara anului trecut, familia a depus o plângere penală suspectând că Interna Hac nu are intenția de a continua lucrările sau de a restitui sumele încasate. După luni de așteptare, în noiembrie, cazul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
„Sperăm ca audierea reprezentanților Interna Hac să aibă loc cât mai curând și să obținem dreptate”, spun beneficiarii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024