Oferte locuri de munca top

Planul fiscal pe 7 ani, acceptat de UE, permite finalizarea infrastructurii si continuarea programelor nationale de investitii

România este printre cele cinci state membre ale Uniunii Europene cărora li s-a acceptat o perioadă de șapte ani în loc de patru pentru ajustarea deficitului bugetar, a declarat Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

În contextul procedurii de deficit excesiv, miniștrii au avut un prim schimb de opinii cu privire la proiectele de recomandări ale Consiliului pentru Belgia, Franța, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, România și Slovacia, cu privire la modul de remediere a deficitelor acestora. Consiliul va urmări să adopte recomandări cât mai curând posibil anul viitor.

„Ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România”, consideră Marcel Boloș.

Acesta a precizat că perioada de șapte ani va permite reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice.

Totodată, permite securizarea investițiilor din fonduri europene.

”Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanțare mare din Politica de Coeziune și PNRR (de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare)”, a subliniat ministrul Boloș.

Planul fiscal pe șapte ani permite implementarea bugetelor de investiții din fonduri naționale: Anghel Saligny, PNDL, CNI.

Boloș a spus că România a fost în centrul discuțiilor la Bruxelles, în cadrul reuniunii ECOFIN (Consiliul pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene), unde s-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene.

În cadrul întâlnirii, președinția ECOFIN i-a informat pe miniștri cu privire la progresul discuțiilor din cadrul Consiliului referitoare la propunerile de reformare a legislației vamale a UE, pe baza unui raport de progres al președinției. Prezentarea a fost urmată de o discuție pe tematici macroeconomice.

Reforma vamală

Ministrul Finanțelor a susținut că trebuie găsit cât mai curând posibil un compromis cu privire la înfiinţarea Autorității Vamale a UE și a Centrului de Date Vamale, soluții care vor reduce costurile și vor moderniza comerțul.

„Reforma vamală va veni cu beneficii directe pentru oameni: costuri vamale reduse, acces mai ușor la piețele internaționale pentru afaceri locale, eliminarea blocajelor birocratice și controale mai eficiente”, mai spune ministrul

Taxarea energiei în acord cu obiectivele de mediu și climă.

UE dorește ca taxarea produselor energetice și a energiei electrice să fie în acord cu politicile privind energia și clima, contribuind la reducerea emisiilor.

Poziția oficialilor români a fost că în acest proces nu trebuie să neglijăm necesitatea unui echilibru între obiectivele climatice, specificul fiecărui stat membru și competitivitatea UE.

Autoritățile române consideră că sunt necesare negocieri suplimentare pe anumite subiecte, precum indexarea nivelurilor minime ale accizei. „Nu dorim introducerea unui mecanism adițional, pe lângă cel deja existent la nivel național”, subliniază Marcel Boloș

România va sprijini continuarea discuțiilor sub președinția Poloniei pentru a ajunge la un acord.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus