Oferte locuri de munca top

Plafonarea preturilor la energie si gaze, in vigoare

Prețurile maxime aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și modificarea unor acte normative din domeniul energiei au intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial (fisier atasat).

Având în vedere situația determinată de creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale la nivel internațional, precum și efectele provocate de aceste creșteri, a fost necesară instituirea unor măsuri cu caracter temporar, astfel încât prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de către clienții finali să nu agraveze nivelul de sărăcie energetică. Astfel, Executivul a adoptat o serie de măsuri, printre care plafonarea prețurilor.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice va fi:

  1. a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  2. b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  3. c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici.

Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  1. a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  2. b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Circa 5 mil euro, pentru realizarea a doua centrale electrice fotovoltaice

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv Ministerul Energiei, iar acestea efectuează plata către furnizorii/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de 10 zile de la data primirii documentelor.

Toate cererile de decontare depuse de furnizorii/operatorii de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice trebuie să se refere la cantitățile de energie și/sau gaze naturale vândute conform perioadelor contractuale de facturare din facturile emise pentru luna pentru care se solicită decontul.

La sfârșitul perioadei de acordare a schemei-suport pentru mecanismul de plafonare a prețului aferent volumelor de energie electrică și gaze naturale, pentru sezonul rece 2021-2022, se va efectua regularizarea sumelor decontate din bugetul de stat către furnizorii de energie electrică și gaze naturale. În vederea regularizării sumelor decontate din bugetul de stat către furnizorii de energie electrică și gaze naturale.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus