Oferte locuri de munca top

Piatra naturală, baza în amenajarea grădinilor relaxante

2

Între materialele care se folosesc în amenajarea curților piatra ocupă primul loc. Așa a fost dintotdeauna, iar acest lucru continuă și în zilele noastre cu și mai mare aplomb. Motivele sunt multe: piatra se integrează perfect cu mediul natural, creeaza o atmosferă relaxantă și, nu în ultimul rând, piatra este foarte rezistentă la condițiile meteo. Grădinile și terasele amenajate cu cu marmură, granit sau travertin impresionează astăzi la fel ca acum 2000 de ani.Iar când intervin arhitecții și peisaigistii, rezultatul muncii lor poartă amprenta celor mai noi tendințe ale momentului în amenajările exterioare.

O terasă din piatră naturală

Indiferent dacă e acoperită sau neacoperită, terasa poate fi cea care dă direcția principală în amenajarea unei grădini sau a unei curți. Vorbim aici de marmură, granit, travertin sau ardezie, pietre naturale din care se pot realiza terase cu aspecte din cele mai diverse. Plăcile destinate pardoselilor sunt foarte variate: lucioase, mate, antichizate, mari sau mici, cu margini drepte sau curbe neregulate, mozaicate sau în modele de French pattern. E imposibil să nu ai ce alege!

1

Combinații, asocieri, contraste

Piatra naturală se poate utiliza la placarea pereților casei, fapt care va contribui decisiv la aspectul final al grădinii. Grădina nu poate să fie un simplu accesoriu atașat de casă, ci trebuie integrată coloristic și ca textură cu întregul peisaj. Dacă pereții casei sunt placați cu travertin scapițat, terasa și aleile din piatră din grădină ar trebui să păstreze același aspect al suprafețelor sau cel puțin să aibă culori în tonuri asemănătoare.

Chiar și în amenajarea unei curți sau grădini rămâneți la o combinație de maximum două culori sau doua materiale. Acestea două vor deveni structura de bază a întregului ansamblu. Brâul casei, treptele, aleile, stâlpii foișorului pot fi de o culoare, iar terasa, gardul, gratarele și cuptoarele pentru gradină să aibă altă culoare…

Este foarte important de reținut că aceste două coordonate cromatice creeazăbaza unei palete care la final va include o mulțime de alte elemente diferit sau foarte diferit colorate: canapele, flori, arbuști, pietre decorative, becuri, felinare, masa de pe terasă sau din gradină, jucăriile copilului răspândite prin curte, piscina (gonflabilă sau nu), cotețul câinelui… Toate acestea vor deveni pete de culoare care se vor ”lipi” pe fundalul cromatic creat de piatra naturală folosită în proiectul respectiv.

Dacă avem casa și terasa placată cu alb (marmură sau travertin), în contrast putem aduce o ardezie Multicoloră sau paneluri din ardezie Brown cu careacoperim structura foișorului. Alt exemplu: o placare a pereților din cuarțit gri o putem asocia cu un pavaj din piatra cubică din antracit gri, urmând ca pentru foișor, alei și brâul case să alegem o culoare dominantă în alb.

Pentru că lemnul este de bază și se potrivește de minune cu piatra naturală, acest material poate juca un rol foarte important în amenajarea grădinilor. De exemplu, lemnul dat cu baiț, de culoare roșiatic-maronie, se asortează perfect cu aproape toate culorile pietrelor naturale, de la alb (marmură, travertin), la crem (travertin, limestone), până la variate nuanțe (ardezie, limestone). Lemnul natur, pentru un mai bun contrast, este de preferat a fi folosit în cazul pietrelor care au o cromatică mai închisă, și aici găsim multe plăci din categoria marmurei sau granitului.

De ce e importantă o bună asociere a culorilor în amenajarea cu piatră naturală?

Pentru că piatra naturală este relaxantă în esența ei, creează o stare de bine care nu trebuie ratată prin combinații stridente sau anoste. Din nefericire, la noi se fac încă multe asemenea greșeli. După ce românii au descoperit farmecul, versatilitatea și rezistența pietrei naturale, acum sunt pe punctul de a învăța să folosească la maximum potențialul creator al acestor produse de o diverstitate uriașă.

 

Surse foto: pinterest.com si piatraonline.ro

 

 

Sus