Oferte locuri de munca top

Piata otelului, tot mai adanc in recesiune

Piața oțelului intră tot mai adânc în recesiune în 2023 și se confruntă cu o creștere a imprevizibilității pentru 2024, potrivit Eurofer, asociația producătorilor de oțel din Uniunea Europeană.

Cererea în colaps, rezultată din inflația ridicată și ratele marie ale dobânzilor, agravate de conflicte și prețurile persistent ridicate ale energiei, întunecă perspectivele pieței oțelului pentru 2023.

Se prevede că recesiunea în consumul aparent de oțel se va adânci și mai mult (-5,3%) în acest an, în timp ce redresarea anticipată (+7,6%) în 2024 se confruntă cu imprevizibilitate geopolitică și incertitudine economică prelungită. Importurile, în ciuda tendinței de scădere în concordanță cu cererea foarte slabă, continuă să-și mențină cota de piață (28%) peste nivelurile istorice.

„Perspectivele pentru sectorul european al oțelului devin tot mai sumbre de la un trimestru la altul, în contextul războaielor disruptive, a tensiunilor globale, a unei crize energetice nerezolvată, a inflației ridicate, a condițiilor economice strânse și a cotelor de import istoric ridicate care strangulează producția. Această situație afectează negativ cererea de oțel”, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociației Europene a Oțelului.

În al doilea trimestru al anului 2023, consumul aparent de oțel a înregistrat a cincea scădere consecutivă (-7,6%), totalizând 35,6 milioane de tone.

Acest volum, deși mai mare decât cel din trimestrul anterior, rămâne totuși sub nivelurile din 2021 și prima jumătate a anului 2022.

Se prevede că această tendință negativă va continua cel puțin încă un trimestru, ducând la o reducere mai profundă a consumului aparent de oțel pentru întregul an 2023 (-5,2%, estimare anterioară -3%).

Cladire cu peste 9 mii mp scd, in aprobare

Acesta ar marca a patra recesiune anuală în ultimii cinci ani (-7,2% în 2022).

În 2024, se proiectează o redresare mai puternică (+7,6% față de +6,2%), dar această redresare depinde în continuare de dezvoltările pozitive încă incerte în privința perspectivei industriale și cererii de oțel.

Livrările interne au urmat aceeași traiectorie descendentă în al doilea trimestru al anului 2023, scăzând pentru a cincea oară consecutiv (-6,5%).

Importurile, reflectând declinul prelungit al cererii, au continuat să scadă (-10,2%), dar ritmul lor a scăzut mai mult de jumătate în comparație cu primul trimestru (-26,6%). Cu toate acestea, cota de piață a importurilor din consumul aparent s-a extins și mai mult (28%), rămânând la niveluri considerabil de ridicate în termeni istorici.

Sectoarele din UE care folosesc oțel

În fața acestui context dificil, sectoarele care folosesc oțel în UE au arătat o rezistență neașteptată și au continuat să crească moderat (+0,8%) și în al doilea trimestru al anului 2023. Acest lucru s-a datorat performanței pozitive a sectorului auto, al ingineriei mecanice și al transportului, compensând producția slabă în aparatele electrocasnice, țevi și produse metalice, împreună cu recesiunea în curs în construcții (-2,5%), care reprezintă 35% din consumul de oțel.

Atât timp cât ratele dobânzilor ridicate afectează cererea, analiștii se așteaptă ca tendința recesionară din sectorul construcțiilor să continue.

Totodată, analiștii prevăd că creșterea sectoarelor care folosesc oțel se va înjumătăți (+0,6%) în 2023 în comparație cu estimările anterioare (+1,3%), și să continue să încetinească (+0,4%) în 2024, urmând o probabilă scădere în sectorul auto.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus