Urare An Nou 2024

Piata otelului: Cresterea sectoarelor consumatoare de otel este estimata sa scada

Incertitudinea economică va continua să afecteze creșterea pieței oțelului din partea cererii în următoarele trimestre, arată Asociația Europeană a Oțelului.

În pofida faptului că industria din UE s-a dovedit destul de rezistentă pe tot parcursul anului trecut, perspectivele pentru acest an rămân dominate de o combinație din ce în ce mai înrăutățită de incertitudini legate de prețurile energiei, cererea slabă, inflație peste nivelurile țintă, tensiuni geopolitice severe și provocări economice determinate de ratele mari ale dobânzilor, în ciuda nivelului monetar inițial.

În timp ce producția a crescut mai mult decât se aștepta (+3,2%) în 2022, creșterea indicelui producției industriale ponderate din oțel (SWIP) a încetinit anul trecut, realizând o creștere mai mare decât cea estimată (+1,2% față de +1,1%), deși cu diferențe mari între economiile individuale ale UE. și sectoare industriale.

În anul curent, creșterea sectoarelor consumatoare de oțel este estimată să scadă (-1,6%, stabilită anterior la -1%), din cauza celei de-a doua recesiuni consecutive în sectorul construcțiilor, a tensiunilor geopolitice persistente și a impactului întârziat al rate ridicate ale dobânzilor la nivelul întregului sector de producție.

Creșterea moderată este de așteptat să se reia moderat (+2,3%) în 2025.

Tendința negativă pe piața oțelului observată în prima jumătate a anului trecut a persistat și a devenit mai acută în ultimele trei trimestre.

Consecințele severe ale războiului din Ucraina și deteriorarea perspectivelor de producție împreună cu mediul economic general au continuat să înrăutățească situația,

Consumul aparent de oțel în UE a scăzut (-3,1%) în primul trimestru al anului curent, după o creștere (+2,9%) în trimestrul precedent, care s-a datorat în principal comparației cu volumele foarte scăzute înregistrate cu un an mai devreme.

După o recesiune semnificativă (-8,3%) în 2022, factorii negativi persistenți, precum conflictele în curs, incertitudinea în jurul prețurilor la energie și inflația, combinate cu o perspectivă economică înrăutățită, au avut un impact negativ și mai mult asupra consumului aparent de oțel în 2023.

Datele arată o contracție mai pronunțată (-9%) față de 2022, marcând a patra recesiune anuală din ultimii cinci ani.

Această tendință descendentă va influența și revenirea anticipată pentru acest an.

În 2024, condiționat de evoluția mai favorabilă a perspectivelor industriale și de creșterea cererii de oțel, se preconizează că consumul aparent de oțel se va redresa într-o rată mai mică decât cea estimată anterior (+1,4% față de +3,2%).

Evoluția generală a cererii de oțel rămâne supusă unei incertitudini foarte mari.

Este de așteptat ca îmbunătățirile trimestriale moderate ale consumului aparent de oțel să continue pe tot parcursul anului 2024, deși se preconizează că volumele vor rămâne sub nivelurile pre-pandemie.

Prezentare generală a pieței oțelului din UE

În primul trimestru al anului curent, consumul aparent de oțel a scăzut (-3,1%), ca urmare a unei creșteri în trimestrul precedent (+2,9%), care s-a datorat în mare parte comparației cu volumele foarte scăzute înregistrate cu un an mai devreme. Volumul total în primul trimestru al anului 2024 a fost de 31,9 milioane de tone.

Scăderea actuală a consumului aparent de oțel în UE, reflectând condițiile precare ale cererii, a început în al doilea trimestru al anului 2022, din cauza perturbărilor cauzate de război, a creșterilor fără precedent ale prețurilor la energie și a costurilor de producție.

Condițiile cererii s-au înrăutățit considerabil în a doua jumătate a anului 2022, iar acest ciclu negativ a continuat până în al patrulea trimestru din 2023, ca urmare a incertitudinii economice globale în creștere, a ratelor ridicate ale dobânzilor și a slăbiciunii generale a producției.

Livrările interne au reflectat evoluțiile cererii, contractându-se (-5,8%) după o creștere (+1,3%) în trimestrul precedent.

În 2022, livrările au scăzut (-9,1%), reflectând deteriorarea bruscă a cererii.

Ca urmare a evoluțiilor negative prelungite de-a lungul anului, în 2023 livrările interne au continuat să scadă semnificativ (-4,6%).

Importurile în UE, inclusiv produse semifabricate, au crescut (+12%) în primul trimestru al anului 2024, după o creștere similară în trimestrul precedent (+11,3%).

De asemenea, este de remarcat faptul că scăderile importurilor înregistrate în trimestrele precedente au reflectat în esență condițiile slabe ale cererii.

Prin urmare, ponderea importurilor din consumul aparent a rămas considerabil ridicată în termeni istorici pe tot parcursul anului 2023 și până în primul trimestru al anului 2024, ajungând la 27%.

Sectoarele UE care utilizează oțel

În primul trimestru al anului 2024, indicele producției industriale ponderate din oțel (SWIP) a scăzut (-1,9%) după o creștere marginală (+0,5%) în trimestrul precedent.

Producția sectorului UE care folosea oțel a continuat să crească, deși într-un ritm mai lent, dând dovadă de rezistență neașteptată, în ciuda impactului prelungit al invaziei Rusiei asupra Ucrainei, a slăbiciunii generale a producției, a tensiunilor geopolitice globale și a prețurilor la energie peste medie.

Cele mai recente evoluții ale indicelui SWIP au fost o combinație a unei scăderi continue în sectoarele construcțiilor, construcțiilor mecanice, electrocasnicelor și articolelor metalice, compensate doar parțial de creșterea continuă a sectorului auto.

Sectorul construcțiilor a intrat deja în recesiune în al treilea trimestru al anului 2022 și a înregistrat a șaptea scădere trimestrială consecutivă (-2,3%, după -0,1% în trimestrul precedent), iar tendința sa recesivă este de așteptat să continue pe tot parcursul anului 2024.

Tendința pozitivă în ansamblu SWIP, care a început după pandemie, a continuat până în al patrulea trimestru al anului 2023.

Asta în ciuda creșterii prețurilor la energie care au afectat costurile de producție, penuria componentelor și producția mai scăzută care au început să afecteze activitatea totală de producție în sectoarele care utilizează oțel în a doua jumătate a anului 2022.

Deteriorarea perspectivelor economice și industriale din UE – în special din cauza inflației ridicate și a creșterii ulterioare a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) – a avut doar un impact limitat asupra producției sectoarelor care utilizează oțel până la sfârșitul anului 2023.

Sectorul construcțiilor, care reprezintă 35% din consumul de oțel în UE, a fost singura excepție semnificativă.

Incertitudinea economică continuă va continua să afecteze creșterea în trimestrele următoare.

Anul 2024 este de așteptat să fie caracterizat de imprevizibilitate, care decurge din nivelurile prețurilor la energie, slăbiciunea continuă a cererii de oțel, inflație și provocările economice determinate de rata dobânzii.

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus