Oferte locuri de munca top

Piaţa materialelor reciclabile ar putea crea o criză a producătorilor din construcţii

Siporex-bricksFuncţionarea defectuoasă a pieţei materialelor reciclabile (lemn, sticlă, plastic, hârtie) poate produce, în 2016, o criză profundă cu implicaţii negative pentru producătorii de materiale de construcţii din România, avertizează Organizaţia Patronală a Producătorilor de BCA din România “PRO BCA”.

Problemele existente derivă din cadrul legislativ actual şi trebuie clarificate de urgenţă.

Cele mai mari riscuri sunt semnalate în ceea ce priveşte procesul de colectare şi reciclare a lemnului şi plasticului, materiale reciclabile utilizate în cantităţi mari de către producătorii de materiale de construcţii.

Astfel, membrii PRO BCA au solicitat reprezentanţilor Guvernului să aibă în vedere următoarele măsuri:

* reanalizarea transparentă a modului în care a fost determinată valoarea de 2 lei/kg ambalaj, taxa solicitată de Administratia Fondului pentru Mediu, şi reducerea acesteia la valoarea reală. Taxa reprezintă contribuţia valorică calculată pe diferenţa dintre cantitatea de ambalaje scoase pe piaţa de producător şi cantitatea reciclată;

* analizarea cadrului legislativ aferent lanţului economic format din producătorii de materiale de construcţii – organismul de transfer de responsabilitate (OTR) – colector – reciclator. În această analiză trebuie să se aibă în vedere în primul rând că producătorii de materiale de construcţii sunt singurii producători de plusvaloare în lanţul economic menţionat. De asemenea, producătorii de materiale de construcţii nu se pot transforma în colectori sau reciclatori, core business-ul lor fiind activitatea de producţie.

Asociatia PRO BCA propune modificarea legii 249/2015 cu includerea prevederii clare că în conditiile în care un operator economic de tipul OTR/colector/reciclator nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale asumate, responsabilitatea plăţii obligaţiilor către Fondul de Mediu să revină ca şi obligaţie acestuia şi nu producătorului.

În condiţiile în care un OTR îşi pierde licenţa sau intră în insolvenţă/faliment, luând în considerare că poate avea sute sau chiar mii de companii cliente, este absolut necesar să existe un termen de maxim 90 de zile în care obligativitatea plăţii fondului de mediu  să fie suspendată. În acest interval aceste companii vor putea negocia un contract cu un alt OTR sau cu firme colectoare.

De asemenea, membrii PRO BCA au solicitat implementarea urgentă a unui plan de măsuri care să facă atractivă înfiinţarea de noi companii de colectare sau reciclare. Astfel, oferta va putea fi adusă la nivelul volumului de materiale reciclabile care se introduce pe piaţă.

Sus