Oferte locuri de munca top

Piata evaluarilor din Romania face pasi spre maturizare

1771.jpg Piata de evaluari din Romania se mentine la un nivel stabil, de 28-30 milioane de euro pe an, limita de jos fiind deja depasita, sustine Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR).
In prezent, cererea vine preponderent din zona bancara, a evaluarilor pentru raportari financiare si pentru majorari de capital. De asemenea, incepand din acest an, expertizele judiciare vor reprezenta o noua piata pentru evaluatorii autorizati. Un interes in crestere se resimte si din zona evaluarii de terenuri agricole.
*ANEVAR va monitoriza evaluarile realizate pentru banci
Incepand din acest an, evaluarile realizate pentru garantarea imprumuturilor bancare vor fi monitorizate de ANEVAR. Scopul acestei masuri este de a preveni situatiile de supraevaluare sau subevaluare a bunurilor si de a creste transparenta acestei activitati.
Programul pilot, lansat de ANEVAR in parteneriat cu Banca Nationala a Romaniei, ar putea fi pus la punct din luna septembrie a anului curent, a anuntat Adrian Vascu, presedintele ANEVAR.
Concret, fiecare evaluator care intocmeste rapoarte de evaluare pentru banci va transmite catre ANEVAR informatii neconfidentiale privind tipul de proprietate analizat, suprafata, valoarea estimata a acesteia si data evaluarii. ANEVAR va interveni acolo unde va sesiza variatii mari ale opiniilor exprimate de evaluatori. Teoretic, in cazul in care doi evaluatori analizeaza aceeasi proprietate, nu ar trebui sa existe in rapoarte diferente de valoare mai mari de 20%.
Baza de date va putea fi consultata doar de banci si evaluatori . In perspectiva, ANEVAR ar putea elabora si publica si o serie de indicatori statistici prelucrand datele colectate, adauga domnul Vascu.
*Piata expertizelor judiciare se deschide pentru evaluatorii ANEVAR
Ca o consecinta a aparitiei Ordonantei de Guvern 24/2011, care reglementeaza activitatea de evaluare si profesia de evaluator autorizat, evaluatorii au posibilitatea sa devina si experti judiciari, pe baza unui interviu organizat de Ministerul Justitiei. In jur de 700 de membri ANEVAR urmeaza sa sustina acest interviu pentru a putea evalua imobile si bunuri mobile in cadrul expertizelor judiciare.
„Astfel, pe langa cele doua mari categorii de evaluari – cele pentru garantarea imprumuturilor si cele pentru raportarea financiara, dorim sa deschidem calea pentru cea de-a treia, evaluarea pentru justitie”, precizeaza Adrian Vascu.
Activitatea pe acest segment ar putea fi pe viitor monitorizata de ANEVAR, adauga domnul Vascu.
La randul lor, expertii judiciari au posibilitatea sa devina evaluatori ANEVAR, urmand etapele pregatitoare si sutinand examenul aferent.
*Standardele de evaluare ANEVAR devin obligatorii din luna iulie
Incepand cu 1 iulie 2014 devin obligatorii noile standarde de evaluare elaborate de ANEVAR. Acestea incorporeaza Standardele Internationale de Evaluare, pe baza carora evaluatorii si-au desfasurat activitatea pana acum si contin si alte standarde si ghiduri metodologice suplimentare. Conform OG 24/2011, standardele trebuie respectate atat de catre evaluatori autorizati membri ANEVAR, cat si de catre expertii judiciari.
De asemenea, conform OG 24/2011, ANEVAR isi va asuma si rolul de monitorizare a corectitudinii cu care sunt efectuate evaluarile. Astfel, la nivelul Asociatiei a fost infiintat un Departament de Monitorizare, care va verificarea activitatea desfasurata de fiecare evaluator autorizat, pe baza raportului de activitate anual depus de acesta. In urma analizei, va fi acordat fiecarui evaluator un calificativ de la A la D, mentioneaza presedintele ANEVAR.
ANEVAR numara in prezent 4.200 de membri titulari persoane fizice si 300 de companii care detin calitatea de membri corporativi.
Asociatia este membru al Consiliului pentru Standarde Internationale de Evaluare (IVSC), al Grupului European al Asociatiilor de Evaluatori (TEGoVA) si al Asociatiei Mondiale a Organizatiilor de Evaluatori (WAVO).

Sus