Oferte locuri de munca top

Piata de tamplarie termoizolanta va scadea usor in acest an

Piaţa de tâmplărie termoizolantă din România ar putea ajunge în acest an la valoarea de circa 700 milioane de euro, în uşoară scădere cu 5-6% faţă de anul trecut, atât ca volum cât şi ca valoare, estimează Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Cererea de tâmplărie termoizolantă vine, pe de o parte, dinspre programul de reabilitare termică a locuinţelor, însă atât preţul cât şi calitatea produselor sunt reduse. În plus, proprietarii de apartamente şi-au blocat planurile de investiţii, aşteptând să vină primăria şi să le monteze tâmplăria termoizolantă gratuit. Acest lucru a afectat piaţa în ultimii 4-5 ani.

Pe de altă parte, cererea vine şi dinspre proiectele rezidenţiale noi şi, din ce în ce mai puţin, dinspre recondiţionări. Oricum, raportat la capacitatea de producţie locală, cererea nu este foarte mare.

Totodată, ponderea cererii pe segmentul clădirilor de birouri tinde să scadă.

În schimb, exporturile au reprezentat salvarea pentru afacerile producătorilor locali de tâmplărie termoizolantă. Acestea au ajuns la o pondere de circa 30%, estimează domnul Petrescu.

Piaţa locală cere cu precădere produse ieftine, deşi acest lucru presupune riscuri pentru beneficiar în sensul unei calităţi reduse. Producătorii sunt puşi în situaţia de a renunţa la anumite componente şi, mai ales în cazul firmelor mici, de a apela la forţă de muncă nepregătită, eventual angajată “la negru”, atenţionează preşedintele PPTT.

În privinţa proiectelor imobiliare noi, calitatea tâmplăriei termoizolante utilizate variază mult de la caz la caz. Foarte rar însă sunt utilizate produsele din gama de top, care să asigure izolare termică şi izolare fonică superioare, adaugă domnul Petrescu.

În semestrul al doilea al anului PPTT prefigurează o uşoară creştere a preţurilor tâmplăriei termoizolante, în primul rând pe fondul scumpirii materiei prime (PVC, armătură, sticlă). Pe de altă parte, noua lege a salarizării în mediul bugetar ar putea forţa o majorare a salariilor şi în sistemul privat. Creşterea de preţuri nu va fi mare, ci cât să acopere majorarea costurilor. Totodată, nu este exclus ca unii producători să îşi menţină preţurile, mai spune preşedintele PPTT.

În opinia sa, legislaţia sectorială este foarte bună întrucât urmează reglementările europene, însă, în practică lucrurile nu stau atât de bine. De exemplu, în majoritatea cazurilor, marcajul “CE” nu este aplicat corespunzător pe produse şi sunt destul de mulţi producători care nu au suficiente cunoştinţe despre acest marcaj. În această privinţă, autorităţile statului, ar trebui să se implice mai mult. De exemplu, Inspectoratul de Stat în Construcţii a derulat anul trecut un control tematic privind piaţa de tâmplăria termoizolantă, însă controlul nu a fost acoperitor şi a vizat cu precădere producătorii care aveau marcajul “CE”. În general, Inspectoratul nu dispune de suficienţi oameni sau cu pregătirea necesară pe acest palier pentru a verifica produsele din piaţa, consideră preşedintele PPTT. În acest sens, PPTT a propus formarea unor echipe mixte de control, cu inspectori din cadrul ISC şi specialişti puşi la dispoziţie de Patronat.

În aşteptarea unui răspuns din partea oficialităţilor, PPTT a încheiat un protocol cu constructorii la nivelul Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, prin care aceştia din urmă se angajează să achiziţioneze tâmplărie termoizolantă numai de la firmele atestate profesional de PPTT. Aceasta în condiţiile în care proiectul autorităţilor privind atestarea profesională a firmelor din construcţii trenează deja de câţiva ani.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus