Oferte locuri de munca top

Piata de ciment va creste in 2014

Grupul Lafarge a inregistrat o crestere, la perimetru constant, a volumelor de ciment au crescut cu 11% in trimestrul I 2014 pe fondul dinamismul pietelor din Orientul Mijlociu si Africa, imbunatatirea conditiilor din majoritatea tarilor europene si punerea in functiune a noii noii uzine din Rajasthan, anunta reprezentantii companiei.
Rezultatele din trimestrul 1 sunt mai scazute datorita efectului de sezonalitate din emisfera nordica. Conditiile meteo au fost diferite intre tarile in care opereaza compania, cu conditii mai blande in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est si o iarna deosebit de grea in America de Nord si Rusia, sau precipitatii masive in alte cateva regiuni, precum vestul Frantei sau Africa de Sud.
In America de Nord, tendintele de piata sunt solide. Volumele de agregate au crescut cu 4% iar cele de betoane au scazut cu 1% in timpul trimestrului I. Aceste activitati au o expunere mai mare in America de Nord, astfel ca au fost mai afectate de conditiile meteo din aceasta regiune. Vanzarile consolidate au crescut cu 9% la perimetru si curs de schimb constante, pe fondul unei combinatii intre o crestere a volumelor si majorari de preturi in toate liniile de produse, ca raspuns la inflatia costurilor. Asa cum se anticipa, variatiile valutare nefavorabile ne-au afectat negativ cifra de afaceri, cu -8% in primul trimestru (-195 milioane euro), reflectand aprecierea euro in raport cu mai multe valute din tarile emergente incepand cu a doua jumatate a lui 2013.
EBITDA din trimestrul 1 a fost de asemenea afectat de variatiile valutare (-10%, sau -29 milioane euro), comparativ cu EBITDA din trimestrul 1 2013 care a inclus un castig exceptional (20 milioane euro) legat de decizia managementului de a revizui sistemul de pensii din America de Nord. Pe baze comparabile, EBITDA a crescut cu 21%, reflectand tendintele solide la nivel de volume si rezultatul masurilor de reducere a costurilor si de inovatie, in pofida unui impact negativ de 34 milioane euro al masurilor de reducere a stocurilor, ca urmare a eforturilor de optimizare a nivelului stocurilor. Preturile cimentului au crescut cu 2% comparativ cu trimestrul 1 2013 si s-au majorat cu 1,5% fata de trimestrul 4 2013, ca raspuns la inflatia costurilor.
Pierderea neta atribuita Grupului din trimestrul 1 a fost de -135 milioane euro, reflectand sezonalitatea volumelor companiei.
Datoria neta s-a diminuat cu 1,3 miliarde euro raportat la trimestrul 1 2013. Cresterea sa usoara comparativ cu finalul anului 2013 se datoreaza necesarului de capital circulant sezonier normal, care a fost totusi limitat datorita actiunilor de optimizare a stocurilor si veniturilor din dezinvestiri inregistrate in trimestrul 1.

In trimestrul I, Lafarge a primit 348 milioane euro in numerar din dezinvestitii, inclusiv din vanzarea participatiei ramase de 20% in parteneriatul cu Etex din activitatea de Gips si a activelor de agregate din Maryland (SUA).

Investitiile au totalizat 238 milioane euro in trimestrul I, din care 184 milioane euro au reprezentant investitii in dezvoltare si 54 milioane euro investitii de sustinere.

Bruno Lafont, director general Lafarge, a delcarat:
„Rezultatele noastre din primul trimestru au confirmat tendintele pozitive observate la finalul anului precedent. Volumele noastre au fost sustinute de continuarea cresterii in pietele emergente si de imbunatatirile progresive in mai multe piete europene. America de Nord a fost afectata de conditiile meteo nefavorabile din timpul iernii, insa tendintele de pe piata sunt pozitive. Ne confirmam perspectivele pentru acest an si ne asteptam la o crestere a cererii de ciment pe pietele noastre cuprinsa intre 2 si 5% in 2014. Suntem in continuare pe deplin mobilizati in scopul atingerii obiectivelor. Vom genera venituri suplimentare de peste 600 milioane euro, prin masuri de reducere a costurilor si inovatie, si ne propunem sa ne reducem datoria neta sub 9 miliarde euro pana la sfarsitul acestui an, prin aplicarea unei discipline extrem de stricte in ceea ce priveste alocarea capitalului.”

*Crestere a pietei in 2014
Grupul estimeaza o crestere a pietei intre 2 si 5 procente in 2014 comparativ cu 2013. Pietele emergente continua sa fie principalul motor de crestere a cererii.

Inflatia costurilor ar trebui sa urmeze o tendinta similara ca si in 2013, ceea ce ar trebui sa conduca la preturi mai mari in general. Asa cum s-a anuntat in 2013, Grupul isi propune sa reduca datoria neta sub 9 miliarde euro in 2014.
Pe 7 aprilie 2014, Lafarge si Holcim si-au anuntat intentia de a uni cele doua companii printr-o fuziune intre egali, proiect ce a fost aprobat in unanimitate de Consiliile de Administratie ale celor doua Grupuri.

Sus