Deși piața construcțiilor nu este afectată direct de conflictul din Urcraina, există totuși câteva probleme care ar putea aduce efecte negative indirecte, precum costul construcției, ratele dobânzilor și inflația, este de părere dr. Sebastian Sipos-Gug, Ebuild, EECFA România.
Costurile de construcție: de unde am pornit
Înainte de declanșarea conflictului din Ucraina, costurile de construcție crescuseră deja într-un ritm alert în anul 2021 (+25% peste media anuală față de anul 2020), iar la începutul lui 2022 a fost înregistrată o creștere de 41% a costurilor față de ianuarie 2021.
În aceste circumstanțe, o creștere a costurile pentru energie și materialele de bază din cauza dificultăților de import și creșterii prețurilor globale ar duce la costuri și mai mari și ar descuraja investițiile în construcții noi.
Problemele adevărate: energia și minereurile
Este de luat în calcul faptul că economia românească nu este strâns legată de cea a Rusiei, Ucrainei sau Belarusului, importurile din toate cele trei țări totalizând mai puțin de 5% din toate importurile în România în 2019, iar exporturile către acestea totalizând mai puțin de 2,5% din toate exporturile în 2019.
Cu toate acestea, există unele segmente în care intensitatea comerțului este mult mai mare: energie și minereuri. În 2019, 37% din toți combustibilii și uleiurile minerale și 40% din minereuri au provenit din una dintre cele trei țări. Astfel, dificultățile comerciale ar avea un impact negativ asupra disponibilității combustibilului și a materialelor și, prin urmare, asupra prețului construcției.
Proiect imobiliar nou al unui cunoscut om de afaceri
Efectele pe piața rezidențială
În timp ce costurile de construcție influențează oferta, celelalte două aspecte (ratele dobânzilor și inflația) impactează negativ cererea. Banca Națională a României a majorat dobânzile de referință la 3%: a 5-a majorare din septembrie 2021. Acest lucru va avea efect asupra costurilor creditelor de consum și ale creditelor ipotecare noi, făcându-le mai scumpe, într-un moment în care piața rezidențială este cea mai ridicată din 2008.
Prețurile cerute pentru apartamente au fost mai mari cu 20% în martie 2022, comparativ cu aceeași lună a anului 2021, conform imobiliare.ro, citat de dr. Sebastian Sipos-Gug. Împreună cu nivelurile record ale inflației, în special legate de combustibil, încălzire și alimente, acest lucru ar face extrem de dificilă finanțarea achizițiilor de locuințe noi și va împinge cererea în jos.
Impactul pe piața construcțiilor nerezidențiale
Deși piața construcțiilor nerezidențiale, datorită relaxării restricțiilor, era pe un trend ascendent, toți factorii menționați anterior ar împiedica redresarea. În plus, subsectorul ar avea, de asemenea, unele provocări specifice, cum ar fi:* întreruperile lanțului global de aprovizionare din cauza sancțiunilor* creșterea costurilor cu energia și transportul într-un moment în care există o penurie de lucrători* o presiune crescută din partea angajaților pentru mai multe opțiuni de lucru la distanță.
Peste 15 mii mp de noi constructii industriale, in provincie
Creșterea costurilor de construcție îngreunează investițiile publice
Când vine vorba de inginerie civilă, cererea pentru construcții rămâne ridicată, dar capacitatea guvernului de a îndeplini această cerere va fi împiedicată de reducerile bugetului disponibil pentru investiții. Creșterea deficitului de cont curent, nevoia de subvenții pentru a contracara efectele inflației și costurilor energiei asupra cetățenilor cei mai vulnerabili și creșterea cheltuielilor pentru apărare (la 2,5% din PIB în 2023, de la 2% în 2022) erodează finanțarea publică disponibilă pentru construirea de proiecte de inginerie civilă. Un ajutor este reprezentat de disponibilitatea finanțării UE, însă chiar și aceasta va fi mai puțin eficientă din cauza creșterii costurilor, atrage atenția domnul Sipos-Gug.
Vor incepe lucrarile din a doua etapa a unui tronson de autostrada