Oferte locuri de munca top

Petrol: Cotatiile scad pe masura ce Trump cere iar reducerea preturile

Prețurile petrolului au scăzut luni după ce președintele SUA, Donald Trump, a cerut din nou către OPEC reducerea prețurilor, în urma anunțării în prima săptămână de mandat a unor măsuri ample pentru creșterea producției de petrol și gaze din SUA, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut astăzi dimineață cu 35 de cenți, sau 0,45%, la 78,15 dolari pe baril, după ce vineri au închis cu 21 de cenți mai mult.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA era la 74,26 dolari pe baril, în scădere cu 40 de cenți, sau 0,54%.

Pierderile au fost reduse după ce SUA a renunțat la planurile de a impune sancțiuni și tarife asupra Columbiei, după ce aceasta din urmă a fost de acord să accepte imigranți deportați din Statele Unite, a declarat Casa Albă într-un comunicat duminică seara.

Sancțiunile ar fi putut perturba aprovizionarea cu petrol, deoarece Columbia a trimis anul trecut aproximativ 41% din exporturile sale de petrol pe mare către SUA, conform datelor Kpler.

Cu toate acestea, apelul repetat al lui Trump de vineri către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce prețurile petrolului pentru a afecta finanțele Rusiei și a ajuta la încheierea războiului din Ucraina a pus presiune pe piețele petrolului.
„O modalitate de a opri rapid acest lucru este ca OPEC să înceteze să facă atât de mulți bani și să scadă prețul petrolului… Războiul se va opri imediat”, a spus Trump.

Trump a amenințat, de asemenea, că va impune taxe, tarife și sancțiuni Rusiei „și altor țări participante” dacă nu se ajunge rapid la un acord pentru a încheia războiul din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că el și Trump ar trebui să se întâlnească pentru a discuta despre războiul din Ucraina și prețurile la energie.

Totuși, OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, nu au reacționat încă la apelul lui Trump, delegații OPEC+ indicând un plan deja stabilit pentru a începe creșterea producției de petrol începând din aprilie.

Ambele referințe de petrol au înregistrat săptămâna trecută prima scădere săptămânală din ultimele cinci, pe măsură ce preocupările privind sancțiunile împotriva Rusiei care ar putea perturba aprovizionarea s-au diminuat.

Analiștii de la Goldman Sachs au declarat că nu se așteaptă la o scădere semnificativă a producției rusești, deoarece ratele mai mari ale transportului maritim au stimulat oferta mai mare de nave nesancționate pentru a transporta petrolul rusesc, în timp ce reducerea prețului pentru petrolul rusesc de tip ESPO atrage cumpărători sensibili la prețuri pentru a continua achizițiile.
„Deoarece scopul final al sancțiunilor este reducerea veniturilor din petrol ale Rusiei, presupunem că factorii de decizie din Occident vor prioritiza maximizarea discounturilor pentru barilii ruși în loc de reducerea volumelor rusești”, au spus analiștii într-o notă.

Totuși, analiștii de la JP Morgan au declarat că este justificată o primă de risc având în vedere că aproape 20% din flota globală Aframax se confruntă în prezent cu sancțiuni.
„Aplicarea sancțiunilor în sectorul energetic rus ca pârghie în negocierile viitoare ar putea merge în ambele sensuri, indicând că o primă de risc zero nu este adecvată,” au adăugat aceștia într-o notă.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus