Oferte locuri de munca top

Petrol: Cotatiile cresc pe fondul temerilor legate de oferta

Prețurile petrolului au continuat să crească marți, pe fondul îngrijorărilor privind oferta de petrol din Rusia și Iran, dar și al amenințărilor cu sancțiuni. Aceasta în pofida temerilor că escaladarea tarifelor comerciale ar putea încetini creșterea economică globală, transmite Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,72%, ajungând la 76,42 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 0,69%, până la 72,82 dolari pe baril.

Ambele contracte au înregistrat creșteri de aproape 2% în sesiunea anterioară, după trei săptămâni consecutive de pierderi.

„Este mai degrabă o corecție financiară și o revenire a prețului spre medie, decât o schimbare fundamentală. Brent a scăzut de la peste 80 de dolari pe baril (în ianuarie) la 74 de dolari săptămâna trecută, așa că era momentul pentru o repoziționare,” a declarat analistul LSEG Anh Pham.

Revenirea prețurilor a fost susținută de semne ale unei oferte mai restrânse, au explicat analiștii ANZ. Aceștia au remarcat că producția de petrol a Rusiei a fost sub cota stabilită de OPEC+ în ianuarie, reducând temerile privind un surplus de ofertă. Producția a scăzut la 8,962 milioane de barili pe zi (bpd), cu 16.000 bpd sub nivelul aprobat prin acordul de producție.

Transportul petrolului rusesc către China și India, cei mai mari importatori de țiței din lume, a fost serios afectat de sancțiunile impuse de SUA luna trecută, care vizează tancurile petroliere, producătorii și asigurătorii.

La incertitudinile privind oferta se adaugă și noile sancțiuni impuse de SUA asupra rețelelor care transportă petrol iranian către China, după ce președintele Donald Trump a relansat săptămâna trecută politica de „presiune maximă” asupra exporturilor de petrol iranian.

Totuși, creșterile de preț sunt temperate de ultimele măsuri comerciale ale lui Trump, care ar putea afecta creșterea economică globală și cererea de energie.

Luni, Trump a majorat semnificativ tarifele la importurile de oțel și aluminiu în SUA, impunând o taxă de 25% „fără excepții sau scutiri”, pentru a sprijini industriile locale aflate în dificultate, o decizie ce crește riscul unui război comercial pe mai multe fronturi.

Tarifele majorate vor afecta milioane de tone de importuri de oțel și aluminiu din Canada, Brazilia, Mexic, Coreea de Sud și alte țări.

Săptămâna trecută, Trump a introdus tarife suplimentare de 10% pentru China, la care Beijingul a răspuns cu propriile taxe asupra importurilor din SUA, inclusiv o taxă de 10% pe țiței.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus