Cel puţin 500 de grădiniţe, şcoli şi licee, precum şi minim 250 de aşezăminte culturale, vor fi reabilitate şi modernizate în acest an de Ministerul Dezvoltarii Regionale, a anunţat Liviu Dragnea, viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Din cele 500 de unităţi şcolare din toată ţara, 304 vor fi reabilitate şi modernizate cu fonduri europene, în urma realocării în acest scop a sumei de 240 milioane de euro către Programul Operaţional Regional. Finanţarea lucrărilor pentru celelalte 196 de unităţi va fi asigurată din fonduri bugetare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Intervenţiile vor consta în reabilitarea, modernizarea şi dotarea unităţilor existente, precum şi în construirea de noi campusuri şcolare, acolo unde va fi nevoie. Toate lucrările vor fi demarate şi finalizate în cursul acestui an, a dat asigurări ministrul dezvoltării.
Cele 500 de obiective au fost selecţionate în colaborare cu Ministerul Educaţiei, dintr-o listă cuprinzând peste 1.400 de şantiere de unităţi şcolare, începute de-a lungul timpului şi stopate. În completare, până în luna martie, Ministerul Educaţiei va selecta încă un pachet de obiective ce vor fi reabilitate ulterior, a adăugat domnul Dragnea.
În paralel, MDRAP va demara anul acesta investiţii mai restrânse în peste 2.500 de unităţi şcolare care nu au îndeplinit condiţiile necesare pentru obţinerea avizului sanitar de funcţionare, în peste 90% din cazuri din cauza lipsei alimentării cu apă sau a grupurilor sanitare. Până în aprilie-mai va fi stabilit ce investiţii trebuie realizate şi valoarea acestora, pentru ca lucrările să demareze încă din luna iunie, a mai spus domnul Dragnea.
Pe segmentul de infrastructura culturală, MDRAP va investi anul acesta în reabilitarea sau construirea a cel puţin 250 de aşezăminte culturale. Acestea vizează săli de spectacole cu o capacitate cuprinsă între 100 şi 250 de locuri, săli de biblioteci sau cu specific muzeal ori expoziţional etc.
Pentru clădirile existente, lucrările vor consta în consolidarea, reabilitarea termică, înlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, precum şi dotarea acestora cu echipamente şi mobilier. Investiţia medie va fi de 800.000 de lei per unitate.
Aşezămintele culturale noi vor fi construite urmând un singur proiect tip, adoptat în urma unui concurs de soluţii derulat de Minister. Acesta cuprinde o sală multifuncţională cu o capacitate minimă de 250 de locuri, spaţii anexă, sală de conferinţe, sală de expoziţii, spaţii de informare, săli pentru diverse activităţi, bibliotecă, mediatecă etc. De asemenea, obiectivele vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru reducerea cheltuielilor de întreţinere. Investiţia pentru o astfel de unitate a fost estimată la circa 8,5 milioane lei, incluzând conectarea la utilităţi şi dotarea cu echipamente.
În paralel, până la finalul lunii februarie, vor fi identificate alături de Ministerul Culturii încă cel puţin 250 de aşezăminte culturale care vor face obiectul intervenţiilor într-o etapă ulterioară, care va demara în acest an, pentru a fi finalizată în 2016. De asemenea, MDRAP va investi şi într-o serie de obiective culturale reprezentative, care va fi stabilită tot de Ministerul Culturii, a adăugat domnul Dragnea.
În vederea derulării tuturor acestor investiţii, Ministerul Dezvoltării Regionale a încheiat protocoale de colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii.