Oferte locuri de munca top

Peste 5.000 ha de pădure din judeţul Buzău retrocedate ilegal

ForestttPrefectul judeţului Buzău,Paul Begeanu, este urmărit penal în cazul retrocedării ilegale a unui teren forestier în suprafaţă de 5.134 hectare. Prejudiciul cauzat statului se ridică la suma de 89,79 milioane lei.
În acelaşi dosar procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus urmărirea penală a lui Gheorghe Ceteraş, om de afaceri, Neculae Toadea, judecător în cadrul Judecătoriei Pătârlagele, Mihail Cosmin Vasile, avocat şi Ion Irimia, angajat Romsilva.

Potrivit DNA, în anul 2010 Gheorghe Ceteraş s-a înţeles cu moştenitorul unei presupuse persoane îndrituite la retrocedare şi Mihail Cosmin  Vasile să obţină terenul de 5.134 ha din comuna Gura Teghii, judeţul Buzău, prin metode nelegale.

Astfel Ceteraş a remis suma de 1 milion euro, în două tranşe, suspectului Ion Irimia, angajat Romsilva, pentru al îl determina pe prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, şi pe alţi funcţionari din cadrul regiei menţionate să îndeplinească toate demersurile în vederea punerii în posesie şi eliberarea titlului de proprietate asupra terenului menţionat.

Mai mult Ceteraş a remis un alt million de euro direct prefectului judeţului Buzău şi 250.000 euro judecătorului Neculae Toader pentru a pronunţa o soluţie favorabilă acestuia.

“Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 5132,29 ha pădure (din care suprafaţa de 2.830,65 ha se afla la momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti în proprietatea statului), în favoarea suspectului Ceteraş Gheorghe, cumpărător al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL. Aceasta, în condițiile în care această societate nu deţinea în mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate şi nici nu s-a făcut dovada că societatea este continuatoarea sau succesoarea în drepturi a Societăţii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestieră.”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Sentinţa a fost pronunţată în aprilie 2011 şi s-a început imediat valorificarea suprafeţei de teren.

În termen de 15 zile de la comunicare Sentinţa judecătoarească putea fi atacată cu recurs, obligaţie în sarcina comisiei locale Gura Teghii şi a comisiei judeţene de aplicare a legilor fondului funciar, însă actul procedural nu a fost formulat. Aceasta în ciuda faptului că Direcţia Silvică Buzău a solicitat Instituţiei Prefectului Judeţului Buzău şi celor două comisii promovarea unui recurs.

“Toate persoanele menţionate cunoşteau că prin activităţile derulate se aduc importante prejudicii statului român, prin diminuarea semnificativă a patrimoniului silvic, urmărindu-se favorizarea unor persoane care nu puteau dobândi terenuri conform legilor speciale de retrocedare.”, se precizează în comunicatul DNA.

Sus