Urare An Nou 2024

Peste 360 mil euro, pentru modernizarea a trei CET-uri din Capitala

Contractele de finanțare, în valoare de 362 milioane de euro, bani nerambursabili, pentru modernizarea a trei centrale de cogenerare de înaltă eficiență care vor moderniza trei CET-uri din municipiul București, au fost semnate, a anunțat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Astfel, Capitala va beneficia de capacități moderne și performante pentru producerea energiei electrice și termice, contribuind la reducerea costurilor pentru consumatori și a emisiilor de carbon.

Proiectele sunt dezvoltate de Elcen și vor moderniza trei CET-uri nemodernizate:

– CTE Grozăvești: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 34 MWe și 41 MWt;

– CTE Progresu: o centrală cu motoare termice, cu o capacitate de 74,2 MWe și 72,8 MWt;

– CTE București Sud: o unitate de cogenerare de înaltă eficiență, cu o capacitate de 275 MWe și 211 MWt.

Proiectele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 362 milioane de euro, obținută de Ministerul Energiei și aprobată de experții Băncii Europene de Investiții.

Fondurile provin din Programul Cheie 5 al Fondului pentru Modernizare, destinat investițiilor în cogenerarea de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare.

“Bucureștenii așteaptă ziua asta de trei decenii. Modernizarea celor trei CET-uri înseamnă o investiție totală de peste 1 miliard de euro, din care 362 de milioane reprezintă sprijin nerambursabil din Fondul pentru Modernizare. Vom avea energie mai sigură, un aer mai curat și un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea acestor proiecte. Beneficiarii sunt marile termocentrale ale Capitalei: CET Grozăvești, CET Progresu, CET București Sud. Capitala va beneficia astfel, peste 4 ani, după finalizarea acestor proiecte, de cel mai modern sistem de producție a agentului termic. Avariile vor fi mai puține, producția de energie electrică va fi mai sigură, iar facturile la întreținere pentru bucureșteni vor scădea semnificativ”, a declarat Ministrul Energiei.

Proiectele vor contribui la:

– siguranța alimentării cu energie: centralele moderne vor asigura stabilitatea sistemului energetic al Bucureștiului și al Sistemului Energetic Național;

– reducerea costurilor: tehnologiile eficiente vor conduce la facturi mai mici pentru consumatori;

– protecția mediului: emisiile vor fi semnificativ reduse, în conformitate cu cele mai stricte standarde europene.

Cu un sistem de încălzire centralizată care deservește peste 600.000 de apartamente, modernizarea CET-urilor este esențială.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus