Solplanet x AeroFix

Peste 2 mld euro pentru sectorul de apa/apa uzata nu pot fi primiti fara indeplinirea conditiei favorizante

Până când nu este îndeplinită condiția favorizantă aplicabilă conform prevederilor RDC, Comisia Europeană nu ne va face nicio rambursare aferentă operațiunilor finanțate din bugetul european pentru sectorul apă/apă uzată.

Ca urmare, Guvernul urmează să aprobe astăzi acțiunile necesare pentru îndeplinirea condiției favorizante.

Nevoia de finanțare în sectorul apă/apă uzată din țara noastră este de peste 30 miliarde de euro după cum urmează:

– Necesar pentru conformare (construcții noi): apă 7,89 mld euro și apă uzată 7,43 mld. euro;

– Necesar pentru menținerea conformării (reabilitări): apă 8,68 mld euro și apă uzată 6,38 mld euro.

Alocarea acordată acestui sector prin Programul Dezvoltare Durabilă este de 2,93 miliarde de euro alocare totală, din care 2,34 miliarde de euro din bugetul european.

De menționat este faptul că, din decembrie 2023 până în prezent, prin Programul Dezvoltare Durabilă au fost deja lansate apeluri de proiecte de apă şi apă uzată în valoare totală de 2,835 miliarde euro, din care 2,258 miliarde euro din bugetul european.

Acestea vor genera cheltuieli aflate sub riscul de a nu putea fi rambursate de către CE având în vedere neîndeplinirea condiției favorizante.

Astfel, în situația menținerii ca neîndeplinite, toate cheltuielile cu implementarea intervențiilor vizate în acest sector vor fi exclusiv în sarcina bugetului de stat.

În acest context, presiunea pe bugetul național va fi una foarte mare având în vedere și necesitatea asigurării co-finanțării naționale.

Guvernanții au constatat că trebuie impuse acțiuni urgente care să asigure modificarea Legii nr. 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare în vederea asumării importanței strategice a sectorului de apă și apă uzată, respectiv recunoașterea expresă a faptului că acest sector reprezintă o prioritate națională care necesită o coordonare adecvată și reguli clare la nivel național.

De asemenea, este necesară modificarea Legii nr.241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare si a Legii nr.51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice pentru consolidarea reglementării economice a sectorului, întărirea capacității operatorilor regionali.

Asta în contextul regionalizării serviciilor de apă, precum și a UAT-urilor în vederea menținerii conformării, stabilirea unui cadru strategic de finanțare.

Totodată, se impune stabilirea unui lider instituțional, care să asigure imparțialitatea deciziilor și coordonarea implementării Planului Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată.

Guvernul va aproba  acțiunile necesare pentru îndeplinirea condiției favorizante privind existența unei planificări actualizate pentru investițiile necesare în sectorul apei și cel al apelor uzate, respectiv:

1. Desemnarea de către Guvern a unui lider instituțional care să asigure coordonarea implementării Planului Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată – trimestrul III 2024;

2. Modificarea cadrului legislativ național pentru desemnarea liderului instituțional și consolidarea regionalizării serviciilor de apă, sub coordonarea liderului, până la sfârșitul anului 2024;

3. Asumarea consolidării regionalizării serviciilor de apă atât prin fuzionarea, după caz, a operatorilor mici cu operatorii regionali cât și prin fuzionarea celor mari, în condițiile respectării regulilor de ajutor de stat in-house care au stat la baza regionalizării sectorului de apă începând cu Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013 și asigurării unui cadru strategic de finanțare;

4. Asumarea măsurilor de mai sus în cadrul Planului Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată;

5. Transmiterea către CE a autoevaluării naționale, la care este anexat Planul Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată în vederea agreării acestora cu serviciile CE – în responsabilitatea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene;

6. Aprobarea prin hotărâre a Guvernului a Planului Național de Investiții în Sectorul Apă/Apă Uzată, după ce documentul strategic va fi agreat tehnic cu serviciile CE, precum și desfășurarea procedurii privind evaluarea strategică de

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus