La peste 1,38 miliarde euro se ridică anul acesta bugetul de investiții al Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.).
Astfel, cheltuielile aferente programelor de investitii de interes public și social finanțate de la bugetul de stat și alte surse extrabugetare vor fi de 1,657 miliarde lei credite bugetare și 5,257 miliarde lei credite de angajament.
Aceasta potrivit bugetului pe anul 2022 aprobat de Guvern.
Totodată bugetul prevede și majorarea numărului de angajați începând din luna mai acestui an.
Angajările sunt necesare având în vedere majorarea numărului de subprograme derulate de CNI.
Mai exact, activitatea CNI va fi reorganizată prin crearea de noi departamente care să implementeze noile subprograme, cât și suplimentarea cu noi activități a departamentelor care implementează subprogramele care au fost extinse.
Bugetul pe anul 2022 prevede un număr de personal prognozat la sfârșitul anului de 395 posturi, respectiv o creștere a numărului efectiv de salariați cu încă 45 de posturi față de personalul planificat în bugetul anului 2021, respectiv 350 angajați.
Noi licente acordate pentru exploatarea de agregate minerale
Această majorare de personal este prevăzută să înceapă din luna mai 2022.
În acest sens, CNI prevede o creștere a cheltuielilor cu salariile de peste 15 milioane lei față de nivelul bugetat pentru anul 2021 (respectiv 23,10% creștere față de nivelul bugetat în anul anterior). Cheltuielile cu salariile pentru anul 2022 vor fi în sumă de peste 80 milioane lei. La determinarea creșterii cheltuielilor cu salariile s-au luat în considerare și cele aferente reîntregirii acestora pentru întreg anul 2022 determinate de creșterea numărului de personal din anul 2021 ca urmare a diversificării/extinderii activității, respectiv includerea în PNCIPS a unor subprograme noi.
Pentru acest an nu au fost prevăzute plăți restante si nici creșteri ale câștigului mediu brut lunar.
De asemenea, în bugetul CNI sunt estimate venituri total în sumă de 258.817 mii lei, care au fost fundamentate pe baza contractelor aflate în derulare în anul 2021, precum și contracte ce urmează a fi încheiate pe parcursul anului 2022. Cheltuielile sunt estimate la 123.553 mii lei.