Peste 100 milioane euro vor fi investiți în rețeaua de transport gaze naturale aparţinând Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz” – S.A, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Proiectele includ reabilitarea și/sau extinderea rețelei naționale de transport gaze naturale.
Finanțarea va fi asigurată din bugetul Fondului pentru mediu.
Până la data de 31 mai a fiecărui an, pe parcursul perioadei de implementare a proiectelor, beneficiarul va raporta Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) modul de utilizare a sumelor din veniturile obținute în urma scoaterii la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, exprimată în tone de dioxid de carbon echivalent, redusă prin implementarea proiectelor în anul precedent, precum și orice alte informații suplimentare referitoare la utilizarea veniturilor.
Sumele neutilizate în cadrul contractelor de finanțare vor fi restituite AFM în contul de cheltuieli din care au fost virate, potrivit clauzelor contractuale.
În prezent, anumite zone se confruntă cu o incertitudinea de a avea asigurat consumul de gaze naturale pe viitor, din cauza epuizării resurselor de gaze naturale localizate la nivelul regiunii. Prin aceste investiții, dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport va continua să asigure normala funcționare a acestor zone pentru a evita impactul negativ major pe care aprovizionarea îngreunată l-ar avea asupra lor.
Finanțarea din bugetul Fondului pentru mediu se asigură din sumele obținute după ce au fost scoase la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene. Veniturile astfel obținute pot fie utilizate inclusiv pentru dezvoltarea energiilor regenerabile și a reţelelor pentru transportul energiei electrice în vederea îndeplinirii angajamentului Uniunii de a trece la energie din surse regenerabile și a obiectivelor Uniunii privind interconexiunile, precum și dezvoltarea altor tehnologii care contribuie la tranziţia către o economie fiabilă și durabilă cu emisii reduse de dioxid de carbon, și realizarea unei contribuţii la îndeplinirea angajamentului Uniunii de a crește eficienţa energetică până la nivelurile convenite în actele legislative relevante.