Oferte locuri de munca top

Permiterea construirii nelegale, si in avantajul functionarilor de la Cadastru si politistilor locali

Întrucât ar fi permis construirea nelegală a mai multor clădiri, aducând astfel foloase necuvenite investitorilor imobiliari, pentru mai mulți funcționari publici procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale.

Astfel, procurorii fac cercetări cu privire la activitatea mai multor angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) din municipiul Iași.

Potrivit procurorilor, Orhian Mihaela-Anda, la data faptelor registrator la O.C.P.I. Iași, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu. Urmare a cererii depuse de una dintre persoanele fizice cercetate în prezenta cauză, ar fi emis în iulie 2015, în mod nelegal o încheiere prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.783 mp) în condițiile în care autorizația de construire prevedea o construcție cu regim de înălțime P+1 sau P+2.

De menționat este faptul că, o parte din documentația care a stat la baza formulării cererii la O.C.P.I. Iași conținea informații false despre care suspecta avea cunoștință.

Ulterior, construcția respectivă a fost înscrisă în cartea funciară și dezmembrată în 47 de apartamente care au fost valorificate într-un timp relativ scurt.

Peste 3 ha de langa Bucuresti, pregatite pentru noi proiecte imobiliare

Într-un context asemănător, în perioada 18.07.2016 – 28.12.2017, patru suspecți, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele celei de-a doua persoane fizice cercetate în cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării construcției, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași).

Ulterior, aceste certificate care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.

Protejarea demersurilor infracționale ale investitorului imobiliar ar fi continuat și după demararea construcției imobilelor și ar fi constat în faptul că, deși suspecții Hrițcu Adrian și Spînu Andrei-Valentin ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizațiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iași, pentru aplicarea amenzilor contravenționale (cuprinse între 1.000 și 10.000 lei).

Procurorii DNA Iași au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

* Orhian Mihaela-Anda, la data faptelor registrator la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Iași,

* Grumeza Georgel, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași,

* Hrițcu Adrian, la data faptelor director executiv adjunct al Poliției Locale Iași

* Tulică Mihaela, la data faptelor șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași,

* Spînu Andrei-Valentin, la data faptelor polițist local în cadrul Poliției Locale Iași,

Efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie 2022

Un comentariu;

  1. Dan Copacian said:

    V-aţi gândit că procedura alambicată, prevăzută la articolul 12 din de Legea 50/1991 (actualizată) de oprire a lucrărilor pe traseul ISC – Prefectură – Justiţie ar putea fi speculată (de autorităţi!) în interesul celor care execută o construcţie fără autorizaţie de construire?
    Cineva mi-a relatat că există exemple în care ISC semnalează Prefectului asemenea cazuri. Prefectul se adresează instanţei judecătoreşti când ştia că pierde procesul ca fiind tardiv. Adică după termenul de prescripţie prevăzut de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
    Un banc din vremea comunistă spunea că „Legea e ca o barieră coborâtă! Căţeii trec pe sub ea! Dulăii o sar! Doar boii stau şi aşteaptă, că bieţii nu pot trece nici pe sub, nici peste!”.
    Nu s-a schimbat nimic

Sus