Perioadele îndelungate de evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitațiilor publice afectează direct bugetele proiectelor publice și creează dificultăți constructorilor.
Ofertele trebuie să țină seama de inflație, de evoluția prețurilor materialelor de construcții, de scumpirea manoperei, etc, aceștia fiind factori care duc la creșterea prețurilor ofertate.
În același timp, contractanții pot avea probleme în planificarea activităților și bugetelor, iar situația lor poate fi semnificativ modificată față de momentul ofertării.
Pe SEAP au fost lansate licitații în care autoritățile contractante prevăd nu mai puțin de 12 luni pentru perioada de evaluare a ofertelor.
De exemplu, un an va dura evaluarea celor șapte oferte depuse în octombrie anul trecut pentru construirea stadionului cu 30.000 locuri, din Timișoara, în locul stadionului ”Dan Păltinișanu”.
Tot un an este perioada de evaluare în cazul contractului pentru construirea Sălii Polivalente din Iași, cu toate că pentru atribuirea acestui contract a fost depusă o singură ofertă.
O perioadă de jumătate de an și-a rezervat autoritatea contractantă pentru evaluarea singurei oferte depusă pentru proiectare și execuție a lotului 1C Sărățeni – Joseni, aferent secțiunii montane Pipirig – Leghin a autostrăzii A8 Unirii.
Aceeași situație este și în cazul licitației pentru proiectarea și execuția lotului 2A Ditrău – Grințieș
În aceste două cazuri, motivul este faptul că, deși a fost depusă o singură ofertă, sunt foarte mulți subcontractanți, ceea ce îngreunează procesul de evaluare, după cum ne-a transmis Alexandru Lancuzov, purtător de cuvânt al CNIR.
Există și situații în care și după expirarea perioadei de evaluare, mai durează destul de mult până să fie desemnat câștigătorul.
De exemplu, la contractul de proiectare și execuției al lotului 1b: Miercurea Nirajului – Sărățeni, perioada pentru evaluarea ofertelor s-a încheiat la 20 decembrie anul trecut. Până acum au mai trecut deja aproape două luni, dar încă nu a fost desemnat câștigătorul.
Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, ne-a transmis că încă nu a fost finalizat procesul de evaluare a ofertelor, iar desemnarea câștigătorului este estimată în primul trimestru al anului 2025.
Pentru construirea Drumului Expres Arad – Oradea, în cazul lotului 1 câștigătorul a fost desemnat pe 14 februarie a.c., la opt luni după depunerea ofertelor.
Pentru construirea Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj, constructorii care au depus oferte în mai 2024 au de așteptat până în vara anului 2025 pentru desemnarea câștigătorului.
Pe lângă perioada îndelungată dintre momentul elaborării ofertelor și cel al semnării contractelor, perioadă în care pot interveni o mulțime de evenimente ce afectează rentabilitatea ofertelor, contractanții se confruntă și cu riscul generat de clauza suspensivă.
Aceasta prevede că respectivul contract va fi semnat când și dacă autoritatea contractantă va obține finanțare.
Autoritățile contractante vor să aibă procedura de achiziție publică finalizată atunci când obțin finanțare pentru a nu întârzia derularea proiectului și atragerea fondurilor. Dar nu țin deloc cont de riscurile și cheltuielile pe care și le asumă contractanții.
Creșteri semnificative ale costurilor proiectelor și destabilizarea planificării bugetare a companiilor
Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, ne-a declarat că întârzierile în procesul de selecție a câștigătorilor pot genera creșteri semnificative ale costurilor și pot destabiliza planificarea bugetară a companiilor implicate.
„Depinde ce înseamnă perioade de evaluare lungi. Dacă vorbim de mai mult de trei – patru luni, acest lucru afectează în primul rând bugetul proiectului, pentru că, cu cât se va întârzia mai mult, cu atât acesta va costa mai mult”, explică domnul Erbașu.
Un alt aspect este diferența de context economic dintre momentul depunerii ofertelor și cel al atribuirii contractului.
Situația companiilor care ofertează poate să fie cu totul alta în momentul în care sunt declarate câștigătoare față de momentul în care au ofertat.
„Mai mult de șase luni pentru evaluarea ofertelor distorsionează procesul de achiziție publică și, în momentul în care este declarată firma câștigătoare, aceasta trebuie să își reevalueze oferta, pentru că nu mai este aceeași situație ca în momentul în care a ofertat”, avertizează Cristian Erbașu.
De asemenea, aceste întârzieri au un impact direct asupra prețului final al contractelor, întrucât constructorii sunt nevoiți să își ajusteze ofertele pentru a acoperi riscurile generate de inflație și volatilitatea pieței materialelor de construcții.
Pe lângă durata procesului de evaluare, o altă problemă majoră pentru constructori o reprezintă finanțarea proiectelor.
„În momentul de față, finanțarea proiectelor este cea mai mare problemă pentru constructori. Dacă această finanțare ar fi fără sincope și dacă nu ar mai apărea modificări legislative neașteptate, cred că lucrurile ar fi bune pentru constructori. Important este ca proiectele lansate pe piață în acest moment să aibă finanțare”, a conchis domnul Erbașu.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024