Oferte locuri de munca top

Pericolul nevazut din locuinte si birouri: Ce masuri pregateste statul

Statul va începe pregătirile pentru conștientizarea, educarea și motivarea populației și firmelor să ia măsuri pentru a reduce expunerea la radon și a proteja sănătatea.

Radonul este un gaz radioactiv natural care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului şi toriului prezent în sol, roci și apă.

În interiorul clădirilor, radonul pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, prin podele şi prin tubulatura utilizată pentru instalaţii, acumulându-se treptat în aerul de interior, în special în spațiile ventilate insuficient sau neaerisite.

Radonul este doar unul din factorii de risc pentru cancerul pulmonar.

Autoritățile pregătesc în prezent Strategia Națională de Comunicare pentru Radon. Printre schimbările cheie pe care strategia urmărește să le genereze se numără:

* Promovarea testării concentrației de radon în locuinţe, la locul de muncă şi în clădirile cu acces public

Se urmărește promovarea testării concentrației de radon în locuinţe, la locul de muncă şi în clădirile cu acces public. Obiectivul este înțelegerea importanței testării, respectiv evaluarea propriilor locuințe pentru a identifica dacă există concentrații de radon care depăşesc nivelul de referință de 300 Bq/m3.

Prin promovarea testării a nivelurilor de radon în locuințe, locuri de muncă și clădiri cu acces public, strategia încurajează populația să fie proactivă în privința reducerii riscurilor pentru sănătate.

* Colaborarea cu experții şi profesioniștii din diverse sectoare de activitate cheie

Prin educarea și colaborarea cu experții şi profesioniștii din domeniul sănătății și construcțiilor, strategia încurajează schimbarea atitudinilor și practicilor acestora în ceea ce privește conștientizarea și abordarea expunerii la radon.

Profesioniștii pot deveni mesageri de încredere și pot influența în mod semnificativ deciziile și comportamentele publicului.

Strategia ar putea include formarea acestor profesioniști despre măsurile de prevenire a intrării radonului în case și despre tehnici de reducere a concentrațiilor de radon din spații.

*Schimbarea culturii organizaționale

În cazul companiilor și instituțiilor publice, implementarea strategiei poate influența o schimbare a culturii organizaționale pentru a pune accent pe protecția sănătății angajaților și a clienților prin gestionarea adecvată a radonului în clădirile lor.

Obiectivele Strategiei Naționale de Comunicare pentru Radon

* Creșterea nivelului de conștientizare a populației, angajatorilor şi managerilor/ proprietărilor clădirilor cu acces public cu privire la riscul pentru sănătate asociat cu expunerea pe termen lung la concentrații de radon care depășesc nivelul de referință de 300 Bq/m3 și modalități de limitare a expunerii.

* Motivarea angajatorilor şi a managerilor/administratorilor de clădiri cu acces public să efectueze teste pentru determinarea concentraţiei de radon de la locul de muncă şi din clădirile cu acces public și să implementeze măsuri preventive/corective de reducere a expunerii.

Conform cerinţelor legislative, “Concentrația de radon se determină indiferent de zona de prioritate, pentru următoarele: a) locuri de muncă din subteran și parter, cum ar fi: stații de metrou, centre de relaxare, cariere, mine, grote, peșteri, saline, instalații de tratare a apei, extracții materii prime, ciupercării, depozite, arhive, biblioteci, laboratoare; b) clădiri cu acces public; c) clădiri publice care găzduiesc un public mai larg decât utilizatorii săi direcți, cum ar fi primării, prefecturi, sedii de poliție, unități școlare, creșe, grădinițe, unități sanitare, cluburi sportive, teatre, cinematografe etc.”

* Motivarea proprietarilor de locuințe și a administratorilor clădirilor rezidenţiale să efectueze teste pentru determinarea concentraţiei de radon din interiorul clădirilor și să implementeze de reducere a expunerii, dacă se consideră a fi necesar.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2024

Revista Arena Constructiilor septembrie 2024

Sus