Oferte locuri de munca top

Pericol de faliment pentru 400 de centrale fotovoltaice

IM000982.JPGAproximativ 400 de centrale fotovoltaice construite cu fonduri europene ar putea fi falimentate în urma amendamentelor aduse legislaţiei în domeniul energetic în luna iulie, potrivit Asociaţiei Energiei Fotovoltaice Bulgare.

Reprezentanţii industriei s-au plâns că amendamentele au redus cu aproximativ 80% preţul energiei produse. Asociaţia va apela la instituţiile europene dacă situaţia nu este remediată, informează agenţia bulgară de presă Novinite.

Ar fi normal ca centralele fotovoltaice să îşi oprească funcţionarea pentru că nu îşi pot acoperi costurile, a declarat preşedinta BPVA, Meglena Rusinova. Centralele ar urma să se închidă începând cu luna octombrie, a mai precizat sursa citată.

Veniturile începând cu luna octombrie pentru o centrală fotovoltaică de mici dimensiuni ar urma să se micşoreze cu până la 90%.

Reprezentanţii industriei au protestat împotriva deciziei de a limita intervalul în care energia regenerabilă poate fi achiziţionată la preţuri preferenţiale. Aceştia se vor adresa Comisiei Europene şi Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Conform modificărilor legislative nou-adoptate producătorii de energie regenerabilă care au beneficiat de finanţare europeană nu vor mai fi plătiţi cu preţuri preferenţiale. Preţurile vor înregistra o scădere de la 0,55-0,60 BGN /KWh până la 0,10- 0,15 BGN/ KWh.

Sus