Solplanet x AeroFix

Performanța energetică pentru clădiri publice și clădiri private

În programul de auditare energetică  a clădirilor publice se află 160 de clădiri , în timp ce 282 de clădiri au beneficiat deja de lucrări de reabilitare termică a fațadelor sau de reabilitare majoră, după cum se arată în raportul MDRAP privind performanța energetică a clădirilor, elaborat la finalul mandatului vicepremierului Vasile Dîncu.

În sprijinul implementării acestor proiecte, pe parcursul anului trecut,  Ministerul Dezvoltării a modificat Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată, cu modificările și completările aduse prin OG nr. 13/2016, aprobată prin Legea nr. 156/2016.

Noile măsuri legislative dispun ca:

* Pentru realizarea securității energetice, la construirea clădirilor noi trebuie să se asigure în acestea, minim de 10%, energie din surse regenerabile.

* Pentru creșterea perfomanței energetice a clădirilor existente, este în curs de promovare actul normativ prin care se reglementează cerințele minime de performanță ale clădirilor și elementelor de construcție ale acestora.

* Pentru creșterea numărului de clădiri noi al căror consum de energie este aproape egal cu zero, au fost aprobate nivelurile minime ale energiei primare care poate fi utilizată în clădiri.

Prevederile legislative urmează să fie aplicate, pe categorii de clădiri și zone climatice de iarnă ale României, la clădirile pentru care se emit autorizații de construire după 31 decembrie 2018.

Primarii localităţilor urbane cu mai mult de 5000 de locuitori iniţiază planuri locale multianuale pentru creşterea numărului de clădiri noi şi existente al căror consum de energie este aproape egal cu zero, care se aprobă prin hotărâri ale consiliilor locale.

Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016

Sus