Mai multe modificări au fost propuse pentru actualizarea legislației privind performanța energetică prin introducerea cerințelor tehnico-economice și de mediu care vizează creșterea procentului clădirilor verzi.
Completările sunt necesare inclusiv în contextul creșterii prețurilor energiei, dar și ale materialelor de construcții. Propunerile au fost înainte de mai mulți deputați și senatori de la PNL, PSD, USR PLUS, UDMR, și AUR.
Proiectul are în vedere colaborarea dintre Comisiile tehnice de amenajare a teritoriului, filialele teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România și asociațiile profesionale ale auditorilor energetici pentru clădiri.
Așadar, vor fi completate prevederile pentru repararea/înlocuirea ascensoarelor sau a componentelor mecanice ale acestora pe baza raportului tehnic de specialitate. Raportul va trebui să conțină:
* descrierea caracteristicilor tehnice ale ascensorului existent
* soluțiile propuse
* caracteristicile tehnice după aplicarea masurilor de modernizare/înlocuire
* consumurile de energie înainte și după implementarea soluțiilor
* analiza de riscuri
* modul de utilizare optimă a ascensorului după implementarea măsurilor
* analiza economică.
De asemenea, prin modificările propuse parlamentarii au în vedere introducerea reabilitării șarpantei în cazul podurilor neîncălzite în procesul de izolare termică a fațadei.
Analiza cost-beneficiu, raportată la calitatea lucrărilor executate, trebuie să conducă la o performanță energetică pozitivă a clădirilor și eficiență economică din perspectiva reducerilor costurilor facturilor.
Finanțarea executării lucrărilor va fi asigurată din alocații de la bugetul de stat, bugetele locale al unităților administrativ-teritoriale și/sau alte surse legal constituite.
Descărcați aici Propunerea legislativă
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021