Oferte locuri de munca top

Perdele și draperii, detaliile importante de la fereastra camerei tale

Decorarea casei nu este o sarcină ușoară, necesită timp și atenție la o mulțime de detalii, pentru fiecare element pe care îl alegi pentru casa ta. Iar atunci când decorăm, avem tendința să oferim mai multă atenție pieselor mari precum canapelele, covoarele, culoarea pereților și obiectele de iluminat. Dar mai există un detaliu care poate rămâne în umbră, deși umbra este rolul lui principal. Ne referim la perdele și draperii. De multe ori, aceste elemente rămân ultimele la care te gândești, deși sunt foarte importante când ne gândim la atmosfera pe care vrem să o obținem în casă.

Ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute în alegerea de perdele și draperii pentru fiecare din camerele casei tale.

Așadar, să pornim de la specificul fiecărei camere și nevoile tale de confort și lumină din acea cameră.

În bucătărie poți opta pentru perdele și draperii mai scurte și în culori mai jucăușe, care să contribuie mai mult la aspect decât la funcționalitate. Bucătăria nu este o cameră în care ai nevoie de umbră, chiar din contră. Așa că aici, în materie de perdele și draperii, poți alege ceva care să dea acel efect de design pe care îl dorești. O variantă este să mergi pe perdele din voal cu draperii în culori deschise, vesele, nu foarte opace. Draperiile pot avea chiar și imprimeuri inspirate din alte elemente din bucătărie precum legume sau fructe. E important să alegi materiale care vor fi ușor de spălat, pentru că perdelele și draperiile din această cameră vor capta mirosurile care se produc în timpul gătitului.

În dormitor, însă, situația este la polul opus. Și cel mai bine e să pornești de la preferințele tale atunci când vine vorba de somn. Dacă ai nevoie să fie cât mai întuneric, optează pentru materiale cât mai opace, eventual în culori mai închise. Poți opta pentru perdele și draperii care să aibă culori în contrast. De exemplu, o perdea din voal în nuanțe deschise și o draperie opacă, în nuanțe mai închise. Iar dacă vrei să fie întuneric complet atunci când dormi, poate ar fi mai bine să te orientezi către rulouri geam, pentru că o draperie, oricât de opacă, nu va acoperi chiar toate razele de lumină care pătrund în încăpere.

În living ai mai multă libertate, pentru că nici aici nu vei avea nevoie de întuneric complet. Aici, când alegi perdele și draperii, e mai bine să te orientezi în funcție de design. Pe lângă funcționalitate, aceste piese de decor ale apartamentului pot crea și impresia de spațiu. De exemplu, o cameră de living poate să pară mai înaltă, dacă plasezi draperiile și perdelele mai aproape de tavan. Spațiu va crea și culoarea pe care o alegi. Perdelele și draperiile în culori deschise, vor aduce mai multă lumină în încăpere și astfel, atmosfera va fi una mai deschisă și mai aerisită. Pentru un efect rafinat și elegant, alege perdele și draperii care sunt mai lungi decât înălțimea peretelui. Iar dacă vrei să obții un aspect vesel al încăperii, joacă-te cu mai multe opțiuni de culori. O draperie galbenă, de exemplu, va înveseli imediat întreaga încăpere.

Pentru baie, dacă ai geam, bineînțeles, poți opta pentru o perdea cu aceeași dimensiune a geamului și chiar și pentru jaluzele interioare sau rulori geam. Acestea din urmă vor avea și o rezistență mai bună la toată umezeala din cameră.

Indiferent de cameră, e bine să pornești de la măsurători. E bine ca lățimea perdelelor și a draperiilor să fie mai mare decât cea a ferestrelor cu cel puțin 30 de centimetri. Înălțimea o vei decide în funcție de efectul pe care vrei să îl obții în materie de design în fiecare cameră.

Când faci măsurătorile, ține cont și de sistemul de prindere. Există cele cu fixare în tavan, pe șină. Asta înseamnă că măsurătoarea ta va porni de la tavan în jos și perdeaua sau draperia va fi fixată cu ajutorul unor cârlige. Un alt tip de prindere sunt galeriile care se montează deasupra ferestrelor. Aici regula este să le montezi la cel puțin 15-20 centimetri deasupra ferestrei. În cazul sistemului de prindere tip galerie, trebuie să știi că poți fixa perdeaua și draperia cu inele agățate sau cu bretele din material. E nevoie să iei în calcul și asta, în cazul în care îți confecționezi de la zero o draperie, pentru că vei avea nevoie de extra material pentru bretelele de fixare.

Materialele sunt și ele foarte importante și vor reflecta calitatea acestui obiect de decor. De aceea, e bine să te gândești la perdele și draperii ca la o investiție în casa ta și să nu faci un compromis de calitate pentru un preț mai bun. Sunt obiecte pe care le vei spăla frecvent și nu vrei să ai surprize după prima sau a doua spălare din primul an de folosire.

Desigur, dacă simți că nu ești confortabil să faci toate măsurătorile și alegerile de culori și de materiale, poți opta oricând pentru consilierea unui designer. Acesta te va ajuta să faci cele mai potrivite alegeri pentru fiecare cameră din casa ta.

Sus