Oferte locuri de munca top

PDL vine cu propuneri pentru relansarea sectorului de constructii

495.jpg Conducerea PDL si-a exprimat in fata reprezentantilor constructorilor angajamentul de a sprijini relansarea acestui sector important al economiei, in cadrul unei dezbateri organizate cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, la finele saptamanii trecute.
Reprezentantii PDL au promis ca vor asculta doleantele si propunerile venite din partea mediului privat, propuneri ce vor fi incluse intr-un nou program de guvernare.
Catalin Predoiu, prim-vicepresedinte PDL, a dat asigurari ca propunerile vor fi centralizate si transpuse in strategia pentru noul program de guvernare al PDL, ce va fi gata pana in preajma alegerilor.
Printre cele mai importante masuri propuse de PDL pentru stimularea sectorului de constructii se numara reducerea TVA de la 24% la 9% pentru toate vanzarile de imobile noi, reforma impozitului pe cladiri, cresterea accesului la creditare pentru constructori, diminuarea birocratiei in procedurile de avizare a constructiilor, decontarea lucrarilor publice in maxim 60 de zile de la finalizarea acestora, reducerea contributiilor sociale cu 5 puncte procentuale, crearea unui portofoliu atractiv de proiecte prin PPP, combaterea muncii la negru si sustinerea invatamantului de specialitate.
Din randul publicului, Mihai Rohan, presedintele patronatului din industria cimentului CIROM, a solicitat politicienilor elaborarea unei strategii pe termen lung pentru constructia de infrastructura mare. In opinia sa, sunt necesare coerenta si consens in privinta proiectelor ce vor fi implementate. Potrivit reprezentantului CIROM, sectorul constructiilor are potentialul sa contribuie si cu 15% la formarea PIB.
Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), a solicitat politicienilor sa delege mai multe responsabilitati catre mediul privat, deoarece acesta are tot interesul sa se autoreglementeze. Astfel, patronatele si organizatiile profesionale ar putea efectua certificarea tehnico-profesionala a companiilor de constructii, sub supravegherea autoritatilor.
Radu Merica, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, a adus in discutie impozitarea diferentiata a imobilelor, care favorizeaza proprietarii de terenuri. Din acest motiv, multe terenuri construibile sunt practic blocate in speranta unei viitoare specule imobiliare. In acelasi timp, proiecte mari de constructii sunt realizate pe persoana fizica pentru a evita plata impozitului pe cladire la 1,5% din valoarea contabila. In opinia domnului Merica, sectorul de constructii mai are nevoie si de forta de munca bine pregatita.
La randul sau, Corneliu Fecioru, membru in Consiliul de Administratie Wienerberger Romania, a cerut elaborarea unei strategii guvernamentale pentru constructia de locuinte.
Avocatul Gabriel Biris a afirmat ca taxarea inversa in comertul cu cladiri si terenuri ar fi foarte utila pentru combaterea fraudei fiscale.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, a cerut politicienilor mai multa preocupare pentru capitalul local si conturarea unei strategii de dezvoltare a constructiilor in domeniul transporturilor, locuintelor si mediului.
In opinia sa, Programul Prima Casa nu a avut impactul scontat in constructii deoarece s-a axat preponderent pe finantarea tranzactiilor cu locuinte vechi. In prezent, piata constructiilor de locuinte din Romania este dominata de ANL.
Presedintele APMCR sustine si necesitatea reinfiintarii unui Minister al lucrarilor publice, care sa concentreze toate investitiile publice in constructii si care sa detina si expertiza necesara in acest scop.
Constructorii si proiectantii prezenti la reuniune au mai solicitat politicienilor sa promoveze firmele romanesti, sa modifice legislatia achizitiilor publice, astfel incat sa nu mai fie aplicat criteriul de atribuire „pretul cel mai scazut”, renuntarea la taxa de prelungire a autorizatiilor de construire, diminuarea cotei CAS, stabilirea unor preturi de referinta pentru produse si servicii de constructii, precum si incurajarea constructiei de locuinte noi.

*Andreea Paul: Impozitul pe cladiri trebuie reformulat

Deputatul Andreea Paul, prim-vicepresedinte PDL, a afirmat ca impozitul pe cladiri trebuie reformulat, astfel incat sa fie operate reduceri importante pentru cladirile de birouri si, in acelasi timp, sa fie mentinut impozitul pe locuinte. In privinta impozitarii trebuie sa se tina cont de folosinta imobilului, nu de statutul proprietarului, fie persoana fizica sau juridica.
In opinia sa, introducerea taxei pentru constructii speciale, este neconstructiva, in contextul in care economia are mare nevoie de investitii in echipamente de productie, asa cum trebuie considerate si constructiile speciale.
De asemenea, o solutie pentru modernizarea si achizitia de locuinte ar fi atragerea finantarii private prin sistemul de economisire – creditare.

*Anca Boagiu: Romania are o strategie pentru constructii, dar nu o aplica

Romania are o strategie de dezvoltare a sectorului de constructii, asumata odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Prin urmare, statul roman nu are decat sa indeplineasca angajamentele fata de partenerii europeni, nu sa elaboreze alte si alte strategii, a subliniat Anca Boagiu, senator PDL si fost ministru al transporturilor.
In opinia sa, tronsonul de autostrada Sibiu-Brasov nu va fi finantat de Uniunea Europeana deoarece nu figureaza in planul convenit cu UE. In schimb, in acel plan este inclusa varianta Sibiu-Pitesti.
Doamna Boagiu considera ca nu ar trebui sa reprezinte o prioritate constructia de autostrazi prin parteneriat public-privat, in contextul in care jumatate din fondurile europene disponibile pentru infrastructura de transport nu au fost inca utilizate. Prin urmare, nu se justifica argumentul lipsei de bani pentru solutia PPP.
Fostul ministru al transporturilor mai considera ca, desi necesar, proiectul autostrazii Comarnic Brasov nu are sanse de reusita prin PPP deoarece ar majora deficitul bugetar al Romaniei. In plus, nici Comisia Europeana, nici bancile finantatoare nu ar accepta costurile foarte mari.
Mai mult decat atat, noua lege a PPP va fi respinsa de Comisia Europeana, in contextul in care permite autoritatii contractante, ca, in cazul rezilierii unui contract PPP, sa incheie un nou contract fara reluarea procedurii de selectie, este de parere doamna Boagiu.
In privinta corectitudinii derularii procedurilor de achizitie publica, Anca Boagiu sustine ca utilizarea standardelor de cost si a criteriului de atribuire „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, constituie cele mai bune solutii pentru evitarea atat a ofertelor subevaluate cat si a celor „umflate”. In acelasi timp, caietele de sarcini subiective pot fi eliminate prin standardizarea contractelor si a conditiilor de contractare, de exemplu prin aplicarea conditiilor FIDIC.

*Cristina Traila: Noile directive europene vor inlocui in achizitiile publice „pretul cel mai scazut” cu „oferta cea mai avantajoasa”

Cristina Traila, fost presedinte ANRMAP, a subliniat ca, noile directive europene privind achizitiile publice, adoptate la sfarsitul anului 2013 de catre Comisia Europeana si Parlamentul European, prevad utilizarea criteriului de atribuire „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”. Termenul de transpunerea in legislatia nationala a directivelor este de doi ani. Astfel, Ordonanta 34/2006 privind achizitiile publice nu va mai putea fi aplicata in concordanta cu noile directive europene

*Gheorghe Ialomiteanu: Proiect legislativ pentru compensarea datoriilor constructorilor cu creantele

In privinta datoriilor statului catre constructori, deputatul Gheorghe Ialomiteanu, a precizat ca, la initiativa PDL, a fost introdus in Parlament un proiect legislativ care prevede ca nu vor mai putea fi executati pentru neplata datoriilor la stat constructorii care au creante de incasat de la institutii publice.

Sus