Patru contracte de finanțare, cu valoarea totală de 152,33 milioane de euro, au fost semnate.
Acestea vizează o serie de proiecte strategice destinate modernizării și extinderii infrastructurii de energie electrică și gaze naturale din România.
Finanțarea este asigurată din Fondul pentru modernizare, parte a Programului-cheie 3 – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.
Contractele au fost semnate cu:
– Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz S.A.”
Proiectul este „Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței în alimentarea cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj)”.
Valoarea totală a proiectului este de 143,60 milioane de lei, din care valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 42,13 milioane de lei.
– Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA
Proiectul vizează „Proiect Pilot DigiTEL Power Lines of the Future – Trecerea LEA 400 kV Isaccea-Tulcea Vest de la simplu circuit la dublu circuit”.
Valoarea totală a proiectului este de 393,80 milioane de lei, din care valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este de 318,89 milioane de lei.
– Rețele Electrice Muntenia – „Modernizare linii MT 20kV Ianculești, Călugăreni, Motoare, Uzunu, Pompe 2 și modernizare RED JT cu centralizare măsură în localitățile Călugăreni, Crucea de Piatră și Moșteni-Brăniștari”.
Valoarea totală a proiectului este de 151,58 milioane de lei, din care valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este 97,16 milioane de lei.
– Rețele Electrice Banat – „Modernizarea rețelei de distribuție din Orașul Bocșa, prin pozarea subterană a liniilor aeriene de medie tensiune, transformarea PT aeriene în PT în anvelopa de beton și modernizarea rețelelor de joasă tensiune”.
Valoarea totală a proiectului este de 242,46 milioane de lei, din care valoarea finanțării din Fondul pentru modernizare este 146,06 milioane de lei.
„Aceste proiecte vor contribui semnificativ la creșterea siguranței în alimentarea cu energie și la îmbunătățirea capacităților de transport și distribuție, având un impact major asupra dezvoltării economice și sociale a regiunilor vizate. Fiecare dintre aceste investiții răspunde nevoii de a asigura o distribuție eficientă a energiei în diferitele regiuni ale țării, precum și de a crește capacitatea de transport a gazelor naturale. În plus, prin modernizarea rețelelor, ne pregătim să facem față cerințelor viitorului, creând o bază solidă pentru tranziția către o economie verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.