Solplanet x AeroFix

Pasi importanti pentru proiecte de peste 2 mld euro

Trei mari proiecte de investiții au făcut pași importanți pe direcția demararării lucrărilor de construcție. Împreună, acestea necesită investiții ce depășesc valoarea de 1,2 miliarde de euro. Valoarile de investiții au fost aprobate prin Hotărâri ale Guvernului, publicate în Monitorul Oficial.

Este vorba în primul rând despre aprobarea Studiului de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamț – Iași.

Reamintim faptul că trei modificări au fost aduse proiectului inițial de construire a Autostrăzii Târgu Neamț – Iași, potrivit studiului de fundamentare lansat în dezbatere publică la sfârșitul anului trecut, și anume

* Mutarea nodului rutier din intravilanul localității Târgu Frumos în imediata vecinătate a acestuia, precum și realizarea unui drum de legătură cu o viteza de proiectare mai mare de 90 de km/h. Intersecția drumului de legătură se va face denivelat cu Drumul National DN 28, printr-un nod rutier cu bretele cu o viteză de proiectare de minim 60 de km/h.

* Renunțarea la nodul rutier de la km 61, traseul autostrăzii urmând să fie dezvoltat pe direcția drumului de legătură spre DN 28, în condiții de autostradă. Astfel, drumul de legatură practic dispare, lăsând în locul său o autostradă care se intersectează denivelat cu DN 28.

* Lărgirea DN 28 între nodul rutier reprezentat de intersecția autostrăzii cu DN 28 și intersectia cu by pass Iași.

Valoarea estimată este de aproximativ 1,2 miliarde euro cu TVA.

Perioada de proiectare și construcție începe de la data semnării contractului de parteneriat public – privat și este estimată să dureze 48 de luni.

Totodată, a fost aprobat obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, împreună cu indicatorii tehnico-economici și caracteristicile principale ale proiectului. Lucrările au fost estimate la o valoare totală de peste 230 milioane de lei.

Pentru barajul Colibița sunt propuse, printre altele, următoarele lucrări de reabilitare:

* realizarea unei protecții a paramentului amonte cu o masca de etanșare pe toată suprafața de 23400 mp

* lucrări de refacere a coronamentului barajului

* lucrări de consolidare şi protecţie specifice cum ar fi: plasă, ancore şi toreret pentru protecţia versanţilor lacului precum şi foraje hidrogeologice pentru urmărirea nivelului hidrostatic al apei.

Durata totală de realizare a investiției este de 3 ani.

Cel de-al treilea proiect aprobat este obiectivul ”Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa – Gătaia – Denta, județul Caraș Severin și județul Timiș”.

Pentru amenajarea malurilor râului și a afluenților acestuia, sunt necesari peste 200 milioane lei.

Lucrările au ca scop reabilitarea și creșterea capacității unui polder, dar și asigurarea liniei de apărare între râu și afluenții săi, cu o lungime de aproximativ 61 km.

Proiectul vizează trei zone cu risc potenţial de inundaţii: râul Bârzava – aval confluență Bârzăviţa, pe o lungime de 98 km, râul Vornic – aval localitatea Ramna, pe o lungime de 5 km, râul Fizeş – aval localitatea Doclin, pe o lungime de 19 km.

Din cauza condițiilor deficiente constatate la structurile existente, nu se poate asigura un nivel optim de asigurare împotriva inundațiilor. Astfel, sunt necesare măsuri pentru asigurare unui debit optim și asigurarea unui nivel de protecţie a structurilor de apărare cu o valoare implicită a probabilității anuale de depășire de minimum 0,5% pentru zonele urbane vizate de proiect,1% pentru zonele rurale și 10% pentru zonele agricole.

Durata de realizare a investiției este de trei ani de zile.

 

 

 

Citiți și:

Turn cu 18 niveluri, in curs de autorizare

Un centru de recreere va costa aproape 18 mil euro

Peste 200 de apartamente, in curs de autorizare

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus