Oferte locuri de munca top

Padurile vor fi monitorizate video: licitatie in pregatire

Monitorizarea video va fi realizată prin amplasarea camerelor de supraveghere în 350 de puncte stabilite în funcție de zonele cele mai tranzitate.

În prezent este în curs de elaborare documentația de atribuire în vederea lansării licitației pentru implementarea sistemului național de monitorizare video. Săptămâna trecută Consiliul Tehnico Economic – CTE din cadrul Autorității pentru Digitalizarea Romaniei și-a dat avizul pentru caietul de sarcini.

Proiectul este inclus în Jalonul 167 din PNRR și prevede dezvoltarea unui sistem operațional de monitorizare a vegetației forestiere bazat pe exploatarea imaginilor satelitare, puncte LiDAR, și supravegherea circulației materialelor lemnoase în punctele de interes.

Ministrul mediului, apelor și pădurilor Mircea Fechet a precizat:

”Această achiziție, care presupune monitorizarea fondului forestier pe o suprafață de aproximativ 70 de mii de kilometri pătrați, prin integrarea datelor cu sistemul SUMAL 2.0, ne permite să discutăm despre investiții pentru combaterea tăierilor ilegale, despre monitorizarea prin satelit a ceea ce se întâmplă astăzi în pădurile României, despre reţeaua de 350 de puncte de monitorizare care va fi asemănătoare celei care verifică rovinietele, despre un aparat de zbor care va scana fondul forestier și, nu în ultimul rând, despre deplasarea Gărzii Forestiere la faţa locului, despre amenzi și aplicarea măsurilor din noul Cod Silvic.

Achiziția va contribui astfel la reducerea numărului de transporturi de material lemnos fără documente de proveniență, la identificarea abaterilor de la traseele stabilite, a transporturilor multiple realizate în baza aceluiași aviz de însoțire, precum și a volumelor transportate în plus/minus față de cele înscrise în avizul de însoțire, precum și monitorizarea modului de gestionare a fondului forestier din punct de vedere al eficienței lucrărilor efectuate.

Astfel, România va dezvolta un sistem integrat de monitorizare a pădurilor pentru a putea culege date suplimentare ce vor fi corelate cu cele din SUMAL și IFN  (Inventarul Forestier Național) în vederea adaptării managementului forestier la schimbările climatice, supravegherii stării de sănătate a pădurilor și întocmirii unor hărți de risc”.

Patru parcuri fotovoltaice vor fi infiintate cu circa 95 mil euro

Proiectul are o alocare totală de 229,08 milioane lei fără TVA, respectiv 46 milioane euro.

Scopul investiției este monitorizarea obligațiilor legale privind recoltarea lemnului, supravegherea stării de sănătate a pădurilor, regenerarea arboretelor parcurse cu tăieri și întocmirea unor hărți de risc.

În ceea ce privește prima componentă a proiectului referitoare la imaginile satelitare, aceasta se află în etapa de evaluare tehnică a celor șase oferte depuse pentru implementarea sistemului național de monitorizare prin intermediul imaginilor satelitare. Termen de finalizare (inclusiv evaluarea financiară) – 20 octombrie 2023.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus